Hepimizin başına gelmiştir, arkamızdan gelip bizi sollayan ve arka ayna ile yan ayna arasındaki kör noktada kaybolduğu için gözümüzden kaçan ve özellikle şerit değiştirme esnasında sert bir korna uyarısı ile bizi dalgınlığımızdan uyandıran araç durumu...
Ben buna yönelik yan ayna ayarları ile oynayarak (kafamı cama dayadığımda yan aynada iç yanda kaportayı görecek şekilde daha geniş açılı ayarlayarak) korumaya çalışsam da yüzde yüz güvenli olmuyor hiçbir zaman.
Bunu önlemeye yönelik Volvo'nun geliştirdiği "Blind Spot Monitoring System - BLIS" artık etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı ve lüks sınıftan halk sınıfına doğru yavaşça yol alıyor, tahminim birkaç yıl içinde ESP'nin standart olması gibi bu sistem de yaygın kullanıma kavuşacak.
Sistem özünde arka tampon içindeki bir radar verici-alıcısının alanı taraması ve kör noktaya düşen araç olduğunda uyarı vermesi olarak tanımlanabilir.
Sistemin üreticiden üreticiye farklılıkları var. neler bunlar:
Algılanan alan değişebiliyor, Ford, Opel gibi orta sınıf araçlarda bu 2-2,5 m'lik bir yarıçap ile sınırlı kalırken premium sınıfta arkaya doğru 50-60 m mesafeye kadar algı alanı genişleyebiliyor ve arkadan hızla yaklaşan araçları da önceden haber verebiliyor.
Uyarı şekli farklılık gösterebiliyor. En sık kullanılan sistem yan aynada bir uyarı ışığının bulunması. Ancak bu ışık bazen zayıf kalabiliyor ve özellikle güçlü güneş ya da arka araç farı yansımasında fark edilemeyebiliyor, örneğin Ford bu yöntemi kullanıyor. Bu sorunu gidermeye yönelik VAG grubu ayna kutusunda ayrı bir uyarı ışığı koyarken Volvo bunu kapı trimine monte etmiş. Bu ek ışıkların ayrıca parlaklık ayarı da yapılabiliyor.
Bazı modeller sesli uyarı da sunabiliyor, mesela Mercedes böyle, bunu özellikle sinyal verildiğinde yani şerit değiştirme niyeti algılandığında devreye sokanlar var. Sesli uyarı yanında direksiyonu titreterek haptik geri bildirim de verilebiliyor. Ayrıca Mercedes C sınıfı ve üstünde kör noktada araç olduğu halde şerit değiştirmeye niyetlenenlerde bu süreci fren uygulaması ile engellemeye kadar götürebiliyor.
Yeni yeni kör nokta sistemleri de test edilmeye başlandı, genelde BMW bu konuda başarılı bulunurken, Mercedes, VAG grubu ve Volvo da dikkat çekenlerden. Orta sınıf araçlardaki sistemlerin de iş gördüğü ama mükemmelden uzak olduğu belirtiliyor.
En ciddi eleştiri ise bu sistemin ancak yüksek donanımda ve pahalı bir paketin içinde yer alacak şekilde pazarlanması ve tek bir opsiyon olarak satın alınamaması...
Zaman bunu değiştirecek.