Sonradan yazılımla güç arttırma konusunda maalesef herkes (ben dahil) afaki konuşuyor ister istemez.
Nedenine gelince bu şekilde değişim geçiren araç sayısı fazla değil, bu araçların hepsi aynı kişi tarafından kullanılmadığı gibi, aynı servis tarafından tüm ömrü boyunca ve tüm arızaları ile izlenmiyor.
Hal böyle olunca açıklamalar "ben hiç rastlamadım" ya da "arkadaşımın arabasında..." tarzında olmak zorunda kalıyor.
Halbuki bizim istatistiksel olarak değerlendirilen bilimsel verilere ihtiyacımız var kesin bir açıklama yapmak için. Böyle verileri toplamak da neredeyse imkansız, çünkü normal ve modifiye araçların aynı şartlar altında kullanılırken izlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi gerekir.
İki vurgu yapmak istiyorum:
1. Modifiye motorda risk her zaman tam yük durumlarında yükselecektir, gerek tüketim, gerekse aşınma. Ancak kişiden kişiye fark etse de yarış koşulmadığı sürece motorun tam yükte çalışma süresi en yoğun kullanımda bile tahminimce %5'i geçmez. Konuya ilgili olanlar kendini ve çevresini şöyle bir tartsın, toplam kullanım sürenizin ne kadarında gaz pedalı tabanı deliyor? Tam yük oranı yüksek olmadığı takdirde oluşan risk de düşük ve kabul edilebilir düzeyde kalacaktır.
2. Güç artımına ikincil arızalar olabilir elbette, ama söz gelimi blok çatlaması gibi nadir rastlanan ama yıkıcı bir durum normal motorlarda 100.000'de bir ise be değer belki ikiye katlanır ve 100.000'de 2 olur. Ya da ne bileyin turbo arızası %0.2'de %0.4'e çıkar. İstatistik dilinde buna arıza oranı iki kat artar gibi ürkütücü bir açılım getirebilirsiniz, ama yine de etkilenen araç sayısı güç artırımına bağlı sorunları kabul edilebilir düzeyde tutar. Bir de seri üretimden örnek vereyim: Ford 1.6 EB motor hem 150 hem 182 PS üretiliyor, herşeyiyle tıpatıp aynı ama yazılım farklı. Bu durumda 182 PS kullananlar uzun vadede daha ciddi arıza riski yaşayacaklardır, ancak bu değer pratik hayatta ihmal edilebilir düzeyde olduğundan hemen hiç kimse bunun üzerinde durmaz.
Yine bir var sayım: Dizel araç kullananlar genelde ekonomi odaklı düşünürler, söz gelimi Ford dizel spor araç kullanmak isteyen hatırı sayılır bir kitle olduğunu bilse ve burada önemli bir pazar görse Focus 1.6 TDCi ST/RS modelini aynı motordan 140 PS elde ederek çıkartırdı bence.
Son söz: Bilinçli üretici ve bilinçli sürücü varlığında doğru yazılımla güç arttırımı performans odaklı kullanıcılar için kullanılabilir ve verimli bir yöntemdir.