Türkiye’de hizmetin kullanılmaya başlanacağı tarih 1 Nisan 2016
Ülkemize hayırlı olsun. Geç oldu ama en azından iyi bir hızla devreye girecek sistem, ayrıca 5g için bir daha ihale yapılmayacak yaklaşık 7 yıl sonra ona geçilecek.
4.5G (LTE-Advanced) ile neler yapılabilecek?
4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikçe süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.
Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4.5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.
Yeni dönemde de en yüksek kapasite Turkcell’de
IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkinlendirme İhalesi, 4 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. 800 ile 2600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılan ihale sonucunda Turkcell, en yüksek teklifi vererek 800 MHz bandında 372,9 milyon Euro bedelle 2x10 MHz, 900 MHz bandında 39,9 milyon Euro bedelle 2x1.4 MHz, 1800 MHz bandında 430 milyon Euro bedelle 2x29.8 MHz’lik en yüksek paketin, 2100 MHz bandında toplamda 383,6 milyon Euro bedelle iki adet 2x5 MHZ ve bir adet 1x10 MHz’lik paketin sahibi oldu. 2600 MHz bandında ise yine en yüksek paket olan 2x25 MHz’lik paketi alan Turkcell ayrıca 2600 MHz TDD bandında da 1x10 MHz’lik paketi alarak orta ve uzun vadede LTE-Advanced teknolojisi ile daha yüksek kapasite ve 3G’ye göre yaklaşık 17 kat daha yüksek hız sunabilme yeteneğini elde etti.
Turkcell, 2008 yılında düzenlenen 3G ihalesinde de en yüksek lisans ücretini ödeyerek A Lisansı kullanma hakkını elde etmiş ve dünyanın en güçlü 3G altyapılarından birini kurmuştu. 26 Ağustos 2015’te gerçekleştirilen Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi sonucunda ise Turkcell, kullanım hakkı kazandığı frekanslar için 1.6 milyar Euro ödeyerek tüm rakiplerinden daha fazla frekansı almış oldu.
Kaynak:Turkcell