Mehmet Bey öncelikle bence ustanızı değiştirin.
İşin teorisi:
Üreticiler motorun hareketli parçalarını birbirine olabildiğince az değecek şekilde tasarlarlar, bu sürtünmeyi düşürür, enerji kayıplarını azaltır ve motor ömrünü uzatır. Günümüzde bilgisayar destekli tasarımlarla bu süreç çok kontrollu ve hassas olarak gerçekleştiriliyor ve sürtünen parçaların arasındaki boşluk giderek azalıyor.
Üretici buna uygun viskozitede bir yağ öneriyor.
Viskozite neden önemli? Çünkü yağın sıcakta ve soğukta davranışını belirliyor.
Yüksek viskoziteli yağlar daha kalın oluyor, soğuk çalışmada bu bir dezavantaj iken yüksek ısılarda yağ filmi bozulmadan daha uzun süre akışkanlığını koruyabiliyor.
Siz üreticinin önerdiğinden kalın bir yağ kullanırsanız (ki bu sizin durumunuz) yağ filminin daha sık bozulması, yağlamanın azalması ve bu da motor aşınmasının artması demek.
Ayrıca yağ motorun soğutulmasında ki çok önemli bir yardımcı olduğundan ısı artışı olasılığı da cabası.
Peki bu durum dramatik mi? Bence değil, motor ömründen belki 1000-2000 km çalarsınız, belki daha da az.
Ne yapalım? Bu soruyu yaza girerken sorsaydınız kuşa kadar kullanın, sonra değiştirin derdim. Ama kış ve kalın yağ arabasına titizlenen birisi için iyi bir beraberlik değil. Açıkçası ben fazla beklemeden WSS M2C 913 C standartını karşılayan bir yağ ile değiştirmenizi öneririm.
Ustalar durup dururken niye kalın yağ kullanıyorlar?
Çünkü teknolojik gelişmeleri takip etmiyorlar, hala 20 sene önceki motor teknolojisine takılmış durumdalar ve motorlar eskidikçe sürünen parçalar aşındığından ince yağları yakmaya başlıyorlar, yağ yakma kalın yağla azalıyor.
Aracınız henüz bu aşamada değil, üretici önerilerinden şaşmayın.