Mümkündür/Değildir diyecek kadar veriye sahip değilim ve sanırım ömrümün sonuna kadar da olamam.
Fakat arabalardaki ecu'ların içerisinde: motor sıcaklığı, yağ sıcaklığı (focusda yok), soğutma suyu sıcaklığı, yakıt sıcaklığı, motora giren hava sıcaklığı her daim ölçülür. Bu ölçüler nezdinde arabanın ateşleme yada yakıt püskürme ve hava besleme organları oranları değiştirilir. Bir çok fonksiyon bir çok girdiyle çalışarak farklı çıktılara sahip. Örneğin araban 120 derece yağ sıcaklığında tork çıktısını limitlemeye başlar. 120 derecede 110kmh la giderken limit faktörü 0.8 ise, 140 la giderken 0.7 ye çıkabilir. Velhasılı termodinamiye bakarak çalışılmış halde fabrikadan çıkıyor araçlar. Stage1 de pek dişe dokunur donanıma gerek olmasada. sürtünme sonucunda ortaya çıkan sıcaklıkları tekrar aşağı çekmek adına ekstra donanıma gerek duyuluyor ki fabrika sıcaklık veri aralığına ulaşılsın. Örneğin Intercooler, Oil Cooler, Ekstra/Büyük radyator, WMI, geniş çaplı eğsoz tertibatı.
Intercooler turbonun daha hızlı dönmesinden oluşan daha fazla ısınmış havayı soğutmak için.
Oil Cooler, yaş sıcaklığı düşürülerek optimum yağlama sağlamak için.
Radyatör soğutma suyunu ve motorun genel hararetini düşürmek için.
WMI (Water Methanol Injection) yanma odası sıcaklığını düşürmek için.
Egsoz, ortamda daha fazla egsoz gazı oluştugundan, sistemde basınçlı halde ilerleyen ve bu basınç yüzünden atımı daha uzun sürdüğü için daha fazla ısı transferinden kurtulmak için egsoz tertibatı çapı büyütmeyle manifold/cat/dpf sıcaklığı düşürme amacıyla kullanılıyor.
Bu formüllerin girdileri çıkısı nedir diye merak ediyorsanız örnek olması açısından aşağıdaki linki paylaşıyorum, ME7 tip ECU için Funsiyon dökümanı. Neredeyse hepsi gibi bu da almanca.
http://jmgarage.ru/wp-content/uploads/2014/10/ME7-functionsrahrmen.pdf