Bu ve benzeri konularda bilimsel kanıt sunmak çok zor. Hiç bir denek diğerinin bire bir benzeri koşullarda olmuyor ve eşit koşullarda, karşılaştırmalı, istatistiksel anlamlı sonuçlara izin verecek denek sayılarıyla çalışma yapılamıyor.
Yapılsa bunu ilk bu ek ürün üreticileri yapar, saygın bilimsel mühendislik dergilerinde yayınlarlar ve çok sayıda atıf alırlardı.
Ve evet maalesef youtube ve benzeri sosyal paylaşım alanlarını akademisyenler olarak güvenilir bilimsel veri yayın organları olarak görmüyoruz.
Hal böyle olunca söz konusu üreticiler ve onlara inanan bazı tüketiciler verileri kanıta değil kanaate dayalı işliyorlar.
"Post-truth" dediğimiz gerçekliği yaşıyoruz. Bu kavram, 2016 yılında Oxford Sözlük Kurulunca yılın kelimesi seçilmiş ve şöyle tanımlanmıştı: “Belirli bir konu üzerinde kamuoyunu belirlemede, duygular ve kişisel kanaatlerin nesnel hakikatlerden daha fazla etkili olması durumu”.
Özetle bir fark olduğunu iddia edenler fark olduğunu bilimsel verilerle kanıtlamak zorundadır.
Olmadığını söyleyenlerin böyle bir yükümlülüğü yoktur.
Ben de genelde hissedilen farkların nedenini "hissedilmek istenmesi" olarak algılıyorum.
Dizel katkılarının özeline gelirsek yeteri kadar "sıcak" çalışan ve kaliteli yakıt kullanan bir aracın herhangi bir katkıdan fayda görmesi olasılığı çok düşüktür. Yüksek diyen ispatlasın.
Yöntem önerebilirim isteyene...