Egzoz çapının büyüklüğü back-pressure denen, egzoz geri basıncını etkiler. Egzoz geri basıncı yüksek olursa, egzoz zamanında silindir içinde yanmış gazların bir kısmı kalır, emme zamanında silindir hacmi kadar temiz hava alınamaz ve verim düşer. Bu sebeple egzoz basıncını düşük tutmak performansı iyileştirir.
Tabiki performans iyileşirken bazı şeyler kötüleşiyor:
-Bunlardan ilki, artan egzoz çapına karşılık düşen egzoz geri basıncı sebebiyle silindire maksimum miktarda temiz hava alınması sonucunda silindir içerisindeki hava kütlesi artar (sıcak egzoz gazının yoğunluğu, temiz soğuk havadan daha azdır) ve silindir içi basınçların limitlerin üzerine çıkmasına sebep olur. Motoru kırmak istemezsiniz.
-İkincisi, FSI tarzı fakir yakıt/hava karışımı ile çalışan motorlarda silindir içerisinde bir miktar egzoz gazının kalması istenir ki emisyonlar düşsün. Egzoz çapı artarsa istenen miktarda egzoz silindir içinde kalmaz ve emisyonlar artar.
-Üçüncüsü, EGR'lı dizel motorlarda EGR gazının emme manifolduna doğru akabilmesi için yüksek egzoz basıncına ihtiyaç duyulur. Eğer egzoz geri basıncı düşerse egzoz'dan emme manifolduna değil, tam tersi yönde akış oluşacağı için EGR valfi kapanır ve emisyonlar artar.
Turbolu motorlarda denkleme turbonun verimli çalıştığı aralıklar dışına çıkacağı da dahil oluyor.