Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×

HüseyinKara

Üye
  • Toplam İleti

    34
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Kazandığı Gün

    4

HüseyinKara tarafından yazılan her şey

  1. Çok teşekkür ederim.Hep aklımda idi sensörler için doğru yeri nasıl tespit edebiliriz diye. O kadar araştırmaya rağmen hiç bir yerde bu bilgiyi bulamadım. Birinin işine yarar belki düşüncesiyle paylaştım . Tamponu da komple boyatacağım inşallah. Ondan dolayı ayrıca boyama ihtiyaç duymadım. Renk farklılığı olmasın diye.
  2. Park sensörü olarak kaliteli bir şey olsun dedim . Fiyatı kendi sitesinde 2350 TL . CENMAX BZ 1309 serisi park sensörünü aldım.
  3. 2009 model ford focus model aracımda arka tampona park sensörü takmak istedim. Ancak tamponda doğru hizada delik yerlerini nasıl belirleyebileceğim konusunda çok araştırma yaptım.Metre ile ölçüm yaptım, göz kararı yaptım ama bir türlü delik yerlerine karar veremedim. En sonunda dedim ki dur bir tamponu sökeyim, bakalım belki arkasında delik yerleri için işaret bırakmışlardır. Söktüm ve evet arkadaşlar sensör delikleri için iz bırakılmış 🙂 Yani arkadaşlar yana yakıla park sensörü delik yerlerini aramanıza gerek yok , yeri hazırmış. Fabrikanın belirlediği ölçü degerleri bu şekilde imiş arkadaşlar. Yerden yüksekliğini ölçmeyi unuttum. Onu da ölçüp paylaşırım.
  4. Detaylı paylaşım yapmıştım. Yakın olsaydınız .Yardımcı olurdum . Olur da kapıyı söktürmek, zorunda kalırsanız eğer . Paylaşımımda da belirttiğim gibi , kapı içi mekanizmayı parça parça söktürmeyin , kalıp halinde söktürün , aksi halde muhakkak bir yerleri kırılacaktır. Yerinizde olsam , biraz da eliniz yatkınsa bu işe, kendim sökerdim. Ne olur çok çok kırılır .Kırılacaksa da eğer kendim kırmış olurdum. Kaldı ki ben detaylı sökmek için ne gerekiyorsa , hangi aletler gerekiyorsa hepsini ayrıntılı paylaştım. Baka baka her türlü sökersiniz . Ne olacak hocam korkmayın sizin de iki eliniz var ustaların da iki eli var . Ben de usta değilim bu arada. Ben de kullanıcıyım. Biraz cesaretle hepsi hallolur. Focus için kapı kilit tamir kiti var . Aşağıda resmini paylaşıyorum. Söktükten sonra eğer bu parça kırık ise bunu değiştirirsiniz. Ve sorun ucuza hallolmuş olur . Ha yok bu parça sağlam motorda sorun var derseniz o da satılıyor ucuza , onu da alıp takabilirsiniz. Yok ben bu kadar uğraşamam derseniz de fomoco marka komple kapı kilit var onu alıp takarsınız ,fiyatı hiç ustanın dediği kadar da pahalı değil . Hatta belki de hiç bir parça kırık değildir. Sadece yağsız kaldığı için takılıyordur. Temizlenip yağlanınca düzelecektir . Aşağıda hepsinin resimlerini paylaşıyorum. Bu da komple kilit mekanizması, al tak şeklinde. Buradan itibaren bir inceleyin hocam , bu sorunu çözebilmek için illa ki buralara kadar sökülmesi gerekiyor.
  5. 20241004_095845.mp4 Kablo tesisatinı tutan klipsleri yuvalarına taktıktan sonra cam krikosunun sacını da yerine geçiriyoruz. Burada kapı kilit mekanizması yerine ilk anda oturmayabilir bunun işin hafif ileri geri yapınca yerine hemen oturur sonrasında vidaları yerine takmak kalır. Burada vidalar henüz takılmadı sadece yerine oturdu mekanizma . Yani takarken de herhangi bir zorluğu yok . Hiç bir yere zarar vermeden tabiri caizse cuk diye yerine oturuyor. Burada dış kapı kolunu tutan parçanın tırnakları var bu şekilde yerine takıyoruz. Bu şekilde kontrol ediyoruz her şey yerine oturduysa eğer vidaları takmaya başlıyoruz. Camın yerine oturduğundan emin oluyoruz ve camı tutan bu iki vidayı sıkıyoruz. Tüm vidaları da taktık. Mekanik tüm parçaları yerine taktık. Şimdi sırada döşemeyi takmak var.Bunun için klipsleri kontrol ediyoruz. Kırılan, bozulan , gevşeyen var mı diye. Sorunlu olanları sağlam olanlarla değiştiriyoruz. Tüm klipsler bu pozisyonda olacak buraya dikkat edelim . Kapı döşemesine fazla kuvvet uygulamadan klipslerin tamamının yuvaya oturduğunda emin oluyoruz. Doğrudan bastırmıyoruz, tüm kontrolleri yapıyoruz. En son bastıracağız. Klipslerin görüntüsü bu şekilde olacak ,klipslerin baş kısmını içeriye geçiyoruz, ardından tamamının aynı şekilde mi diye kontrol ettikten sonra hafifçe bastırarak tüm klipslerin kapanmasını sağlıyoruz. Bir video ile göstermeye çalışayım. 20241006_152822.mp4 Burada bu şekilde klipsleri tek tek kontrol ediyoruz fazla kuvvet uygulamadan hepsinin yuvasına oturduğunda emin oluyoruz ve en sonunda bastırıyoruz. 20241006_152409_1.mp4 Tüm işlemler bitti . Kontrol edelim. Adsız - Sıra 01 3.mp4 Adsız - Sıra 01 4.mp4
  6. T10 torks ucu ile üç tane vidayi söküyoruz. Ben de buradaki vida başlığına uyan torks ucu yoktu . Ben de H3 numaralı bu ucu kullandım. Buradaki iki tane vidayı da söküyoruz. Böylece kilit mekanizmasında mekanik kısımla elektronik kısmı birbirinden ayırmış olduk. Önceki paylaşımlarımda perçinin baş kısmını hatırlarsanız matkapla parçalamıştık. Şimdi perçinin geriye kalan gövde kısmını da yerinden çıkartıyoruz. Bunun için kerpeten kullandım. Elektronik kısım üzerinde T10 torks ucu ile sökülebilen vidayi yerinden söküyoruz ve resimde görünen yayı yerinden çıkartıyoruz. Bu yayı sökmek ve takmak göründüğü kadar zor değil. Korkmaya gerek yok . Vidayı ve yayı söktükten sonra beyaz plastik parçayı yerinden çıkartıyoruz . Bu beyaz parçanın da altında yay bulunuyor onu da yerinden çıkartıyoruz. Sırada kapı switch ini ( kapı açık- kapalı ikazını veren )tetikleyen bu beyaz plastik parçayı yerinden sökmek var . Bunun için yine kastırma yöntemini kullanacağız, yukarıya doğru kastırarak bu beyaz parçanın yerinden çıkmasını sağlıyoruz. Buraya kadar bahsettiğim tüm parçalar söküldüyse . Artık kapı kilit motoruna ulaşmamız için hiç bir engel kalmadı demektir .Üst plastik kapağı ayırdığımız zaman ta ta karşımızda kilit motoru ve hareketi sağlayan parçalar duruyor. Bu dişli parçalarını yerinden çıkarttığımızda beyaz renkli dişlinin altında spiral bir yay bulunuyor. Bu yayın pozisyonuna dikkat edilmesi gerekiyor. Doğru pozisyonun fotoğrafını çekip buraya bırakıyorum. Söken arkadaşlar takılır da yapamazsa buraya bakarak toparlayabilir. Bu yay çıktığında bu şekilde toplanıyor.Takarken zıt yönde gerdirip takılacak. Buraya dikkat edelim. Motoru yukarıya doğru kastırıp pim uçlarından kurtararak yerinden çıkartabiliyoruz. Sonuna kadar sökmüş olduk . Şimdi sırada temizlik ve yağlama aşaması var. Temizliği yapıldıktan sonra . Yağlama sonrası işlemleri geriye çevirip tekrar topluyoruz . Bu parçayı takarken dikkat etmemiz gereken nokta şudur. Bu parçanın iki adet yatağı var biri küçük diğeri büyük . Resimde göstermeye çalıştım. Bu yataklara denk gelecek şekilde bastırarak yerine oturtuyoruz 20241002_151421.mp4 20241002_151248.mp4 Bu da dış kapı açma kolunu tutan gövde . Diş kapı açma kolunun küçük parçasını tutan vida bu arkadaşlar. Hatırlarsanız kapı açma kolunun küçük parçası yerinden çıkana kadar bu vidayi gevşetiyoruz diye yazmıştım. Perçin yerine somunlu vida kullandım. İsteyen arkadaşlar tekrar perçin atabilir . Sökülen tüm parçaları sırasıyla tekrar topluyoruz. Ve sonuç. Sol kapıyı da sökmüştüm . O da sırasını bekliyor 🙂 İkisi arasındaki farkı göstereyim.
  7. Evet kaldığımız yerden devam edelim arkadaşlar. Nerede kalmıştık. En son krikoyu temizledikten sonra yağlamış ve hareket ederken ki videosunu paylaşmıştım. Şimdi sırada kapı kilidi var. Perçinle sabitlenen dış kapı açma kolu ile kilit mekanizmasını birbirinden ayırmıştık. Şimdi ise T15 torks ucu ile gösterdiğim vidayi söküyoruz ve plastik bir kapak var onu yerinden çıkartıyoruz.
  8. Arada kilitleniyor diyorsunuz doğru mu , yani kırılmış olsa hiç kilitlenmez o zaman, yağsız kalmaktan dolayı da takılıyor olabilir . En doğrusu için her türlü sökmek , bakmak gerekir.
  9. Hocam kapı kilit motorunu da söktüm.Resimleri var ancak paylaşmak bir hayli zahmetli hale geldi . Vakit buldukça paylaşıyorum. İlerleyen paylaşımlarda onu da paylaşacağım. Ancak şimdi bir resimle sorunu anlatmaya çalışayım. Plastik dişliler metal ömrünü bitirmiş olabilir kırılmıştır muhtemelen . Aşağıda paylaştığım resimde görünen dişlilerin kontrol edilmesi gerekiyor.Bu resmi önden paylaşıyorum ancak bunun detaylı sökme resimlerini ayrıca paylaşacağım. .
  10. Perçin çıktıktan sonra bu noktada bir tane plastik tırnak var onu da kastırıp, parçayı tırnaktan kurtarıyoruz. Buraya kadar olan kısımda dış kapı açma kolunu kilit mekanizmasından ayırmış olduk . Bu parçalar şimdilik bir kenarda dursun , sonradan bunlara geri döneceğiz. Şimdi cam krikosunu temizledikten sonra yağlama islemini göstereceğim. Cam krikosunu ve sacını sarı güçle 😀 yıkıyoruz. Tertemiz olduktan sonra yağlama işlemine geçiyoruz. 20241002_144548.mp4 Evet arkadaşlar cam krikosu için mutlu son diyebilirim 😀 . Sessiz ve rahatça hareket edebiliyor artık. Hatta tek elle mekanizmayı tutup hareket ettirebiliyorum . Bu işlemden önce hatırlarsanız, daha önce video olarak paylaşmıştım, mekanizmayı hareket ettirebilmek için ayağımla saca bastırmak zorunda kalıyordum.
  11. Şimdi cam motorunu elektronik modülden ayıralım. Bunun için iki tane tırnağı kastırdıktan sonra sarı kalem ile işaret bıraktım, ok yönünde ittiriyoruz. Önce bu işlemi yapmanız gerekiyor. Eğer doğrudan motoru yerinden çıkartmaya çalışırsanız motor pim uçlarını bükersiniz. Bahsettigim gibi öncelikle elektronik modülü çıkartmalısınız, eğer doğrudan motoru çıkartmaya çalışırsanız burada görünen pimlerin bükülmesi, eğilmesi, veya kırılması durumu ortaya çıkar. Evet artık cam motorunu çıkarabiliriz. Bunun için T25 torks ucu kullanıyoruz ve 4 adet vidayi yerinden söktüğümüzde , cam motoru yerinden rahatça çıkacaktır. Metal spiral şeklinde olan dişli kısım çok keskindir. Bıçak gibi elinizi hemen keser buraya dikkat edin çıplak elle sakın tutmayın. Karton ya da başka bir cisimle tutun . Bu yöntemle hiç bir yere zarar vermeden cam motorunu, tabiri caizse , en dibine kadar sökebildik. Şimdi sırada temizlik ve yağlama sonrası montaj aşaması var. Kaliteli sıvı gres yağı kullanmak gerekiyor. Cam motorunu temizleme ve yağlama işlemimiz bu aşamada son buldu. Şimdi sırada krikoyu temizleme ve yağlama var . En heyecanlı nokta 😀 Çünkü çıkan sürtme sesini hepimiz duyduk yağlama sonrasında nasıl oluyor hep beraber görüp, en sonunda da dinleyeceğiz. Şimdi cam krikosunun sacına 3 tane plastik klipsle sabitlenmiş kilit mekanizmasını yerinden çıkartacağız. Bir yönden bastırdığınızda yerinden çıkacaktır. Burada bir adet perçin var bunu matkapla parçalıyoruz. Çünkü kapı kilidinde mekanik kısımla elektronik kısım buraya perçinle bağlanmış. Bu perçin sökülmeden kapı kilit açma motoruna ulaşamayız. Mecburen bu perçin çıkacak. Perçin söktükten sonra yerine somunlu vida koyacağım ben bu yöntemi seçtim. İsteyen perçin tabancasıyla yeniden perçin atabilir. Perçinin sadece baş kısmını parçalıyoruz. Zaten baş kısım kopunca gerisi zor değil, yerinden kolayca çıkar. Halatları da yerinden söküyoruz.
  12. Cam motorunu mekanizmadan ayıralım. Bunun için T30 numaralı torks ucuna ihtiyacımız var. 3 adet vidayi söktükten sonra yerinden çıkacaktır. Mekanizma hareket ederken çıkarttığı sürtme sesini duyalım. Ayrıca bu mekanizmayı hareket ettirmek için o kadar çok güç uyguluyorum ki ayağımla alttan saca bastırıyorum. Yoksa tek elle hareket ettirebilmek çok zor . Adsız - Sıra 01 2.mp4
  13. Küçük parça çıktıktan sonra büyük parçayı da yerinden çıkartıyoruz ve kapı tutamağı yerinden çıkmış oluyor. 15 yıldır ilk defa açılıyor . Siz bir de cam mekanizmasını görün. Yağsız kalmaktan , kirden mekanızma o kadar çok zorlanıyor ki neredeyse hareket edemeyecek durumda idi. İlerleyen paylaşımlarımda kısa bir video ekleyeceğim sürtme sesini hep beraber duyabilelim diye . Kapı kolu yerinden çıktıktan sonra altında iki adet sağlı sollu conta var onları da yerinden çıkartıyoruz. T25 torks ucu ile kapı kolunun altındaki tek vidayı da yerinden çıkartıyoruz. Şimdi sıradaki işlemimiz kilit mekanizmasını tutan vidaları sökmek. Kilit mekanizmasını tutan 3 adet vida var .T30 torks ucu ile bu vidaları sökuyoruz. Bu 3 vidanın hemen altında kapı kolu mekanizmasını tutan bir vida daha var. Bu vida T15 torks ucu ile sökülecek. Bütün bu kadar vidaları neden söktük ki dediğinizi duyar gibiyim. Hiç bir parça kırılmadan, hiç bir parçaya zarar vermeden , kapı iç mekanizmasını sökmenin tek yolu budur . Bir bütün olarak tek parça halinde çıkartmak için bu işlem sırasını takip etmeniz gerekmektedir. Parça parça sökerim öyle çıkartırım derseniz eğer bir yerleri kırmadan çıkartırım konusunda asla başarılı olamazsınız. Şimdi sıradaki işlem, kablo tesisatını tutan klipsleri yuvasından çıkartarak kablo tesisatını boşa çıkartmak. Kablo tutucu klipsleri yerlerinden çıkartmaya devam ediyoruz . Kablo tutucu klipsleri yerinden çıkarttıktan sonra kriko sacını kendimize doğru çekerek yerinden kurtarıyoruz. Ardından sağa sola ilerleyerek kapı kolu tutma mekanizmasının yerinden çıkmasını sağlıyoruz . Cam krikosunun yerinden çıkması için Cam tutucu kolu sağa doğru itekliyoruz İç mekanizma tek parça halinde yerinden çıktı. Ön taraftaki kablo tutucu klipsleri yerinden çıkarmıştık. Şimdi arka taraftaki kablo tutucu klipsleri yerinden çıkartalım. Kapı kilidinin soketini de çıkarttıktan sonra tesisat tamamen boşa çıkacak. Ve kriko sacından kurtardıktan sonra kablo tesisatı böyle görünecek. Evet herhangi bir yeri kırmadan, herhangi bir yere zarar vermeden, rahatça kapı içini söktük. Eğer bu yolu takip etmeseydik nereler zarar görecekti? Aşağıdaki resimlerde göstermeye çalıştığım yerler kırılacak veya zarar görecekti. Evet kapının son hali bu arkadaşlar . Bugünlük bu kadar , devamı yarına kaldı.Paylaşıma devam edeceğim.
  14. 2009 model ford focus trend paket aracı aldığımda camlar inip kalkarken sürtme sesi geliyordu. Tabiri caizse en dibine kadar, detaylıca söküp temizliğini yaptıktan sonra yağ bakımını yaptım. Konuyu açtım ama fotoğrafları yüklerken sistem fotoğrafları toplu olarak yüklemeye izin vermiyor. Fotoğrafların sayısı bir hayli fazla. Peyder pey yüklenecek resimler. Burada elinizle kapının plastiğini biraz gerdirirseniz hafif bir boşluk oluşur, oluşan boşluğa resimdeki gibi bir plastik aparatı geçirerek kastırdığınızda tırnaklarından kurtulacaktır. Kapı kolunda iki adet 8mm lokma ile sökülebilen vida var. İç kapı açma kolunu kastırarak yerinden çıkartıyoruz , herhangi bir vida tutmuyor. Kapı döşemesini artık yerinden çıkarabiliriz. Kastırdığımızda plastik klipslerin açılması ile döşeme yerinden çıkmış oluyor. Bazı klipsler döşeme yerinden çıkarken açılmadığı için yerinde kalabiliyor .Açılmayan klipsleri açarak yerinden çıkartıyoruz. Hoparlör soketini ve kapı modülü soketini yerinden çıkartıyoruz. Kapı açma kolunu halatını yerinden çıkartıyoruz. Şimdi cam açma düğmesini yerine tekrar takmamız gerekiyor, çünkü cam krikosunun aşağıya inmesi gerekiyor. Parmakla gösterdiğim toz kapaklarını dikkatlice yerinden çıkartıyoruz. Toz kapaklarını yerinden çıkarttıktan sonra düğme ile camı aşağıya indiriyoruz ki krikonun üzerindeki camı tutan vidaları sökebilelim. Resimde görünen vidalar denk gelinceye kadar cam krikosunu aşağıya indiriyoruz . 10 mm lokma ile vidaları gevşetiyoruz. Tamamen sökmüyoruz. Vidaları gevşettikten sonra camı elimizle yukarıya çekiyoruz ve düşmemesi için bantla tutturuyoruz.Böylece cam krikosu boşa çıkmış olacak . Evet şimdi sırada cam kriko mekanizmasını tutan, 10mm lik lokma ile sökülebilen, vidaları yerinden çıkartmak var. Kapı kolunu sabitleyen vida var . Öncelikle toz kapağını yerinden çıkartıyoruz T15 torks ucu ile vidayı gevşetiyoruz. Tamamen çıkmaz zaten kapı kolunun küçük parçası yerinden çıkana kadar gevşetiyoruz.
  15. Yırtıldığında hava kaçırır , basınçlı hava olduğundan yırtılan bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak çıkan ses değişkenlik gösterebilir ama her türlü duyulur. 3 parça hortum var turbo sisteminde. Basınçlı havanın olduğu kısım diyeyim.Yani turbonun bastığı havanın dolaştığı kısımda 3 parça hortum var . Bunlardan birisi intercoolerdan çıkan hortum . Bende bu yırtıldı. Diğerleri de her an yırtılır da beni yolda koyabilir düşüncesiyle hepsinin siparişini verdim ve bugün montajını yaptım. Evet buraya kadar bende ki yırtık olan hortum yani intercooler dan çıkan hortum nerede bulunur, nasıl sökülüp takılır onu göstermeye çalıştım. Şimdi sırada diğer hortumlar nasıl sökülüp takılır, nerede bulunur onu göstermeye çalışacağım.
  16. Çok teşekkür ederim. Belki düşünen vardır, yapmak istiyordur. Bir numune olur, faydası olur , bir fikir verir düşüncesiyle paylaştım.
  17. Aynaları söktüm bugün, led montajı için Bir başka soketten pimli kablo temin ettim soketten çıkartıp ayna tesisatina monte ettim , 8. Pime karşılık gelen yuvaya taktım. Pimi Taktıktan sonra da bir kaç fotoğraf çektim . Pozitif hat 8. Pim , yani taktığımız yeşil pimli kablo , negatif de siyah kablodan alıyoruz, böylelikle ayna altı aydınlatma ampulüne enerji verebilecegiz . Şimdi sıradaki işlem yeşil kabloya ek yapıp aynanın içine kadar uzatmak . Şerit led montajı yapmaya karar verdim. 3lü halde 3 tane sığacak kadar alan işaretleyip kestim . Bugünlük bu kadar. Yarın araca takip bir kaç fotoğraf yine eklerim .
  18. orijinal tesisat var mı? Aynaya giden soketi kontrol edin. 8.pime karşılık gelen , elimle tuttuğum, kablo varsa tesisat var demektir .
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.