Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

• 0

Focus 1.5 tdci PS - Start-Stop Sırasında Fren Pedalına Basılması

Yaman Sertdemir

Soru

Merhabalar,

Geçen günlerde Focus 1.5 TDCI PS testi yaptım ve almayı planlıyorum. Aynı gün Mercedes B serisini test ettim ve ondaki bir özellik çok hoşuma gitmişti. Araç kısa süreli durmalarda start-stop devreye giriyor ve elektrikli park freni olduğu için, fren pedalına biraz fazla basınca ayağınızı fren pedalında tutmak zorunda kalmıyorsunuz. Gaza bastığınızda da araç motoru çalıştırıyor ve devam ediyorsunuz. 

Tabiki Focus'ta elektrikli park freni yok, aynı özelliğin olmasını beklemiyorum, fakat belki yoğun trafikte veya ışıkta beklerken start-stop devreye girdiğinde ayağımızı frenden çekmemizi sağlayan bir yöntem var mıdır diye merak ettim.

Siz aracınızı yoğun trafikte beklerken nasıl kullanıyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

• 0
Bir saat önce, Yaman Sertdemir said:

Hocam çok açıklayıcı olmuş, teşekkür ederim :)

Burada illa el freni şart mı? Düz yolda çekmesek de olur gibime geliyor? Ya da başka bir opsiyon olarak, N veya P'ye almadan direk el frenini çeksek nasıl oluyor? Hiç denediniz mi?

ayağınız frende değilse D de iken araç hareket etmiyor olsa bile stop start devreye girmez. Yani motor çalışmaya devam eder. Yani ancak frene sonuna kadar basıyorsanız motor durur (kitapçıkta frene güç uygulanması gerektiği yazıyor öyle ayak ucu ile dokunmak yetersiz - en azından kavramayı ayırmıyordur- beni en çok o basılı tutmak yoruyor) 

D de dururken stop start devreye girdiğinde ayağınızı frenden çekerseniz motor çalışıyor , elfreni çekmek bu durumda zarar . D de iken elfreni çekmeyin N ve P de çekin. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
Bir saat önce, H. Cenk said:

araç durdu, stop start devreye girdi  motor da durdu diyelim ayak frende iken N ye alıyorum. Elfrenini çekiyorum ondan sonra ayağımı  frenden çekiyorum. 

Yeşile 3-4 saniye kala ayağımı frene basıyorum , elfrenini indiriyorum . 1 saniye kala vites çubuğunu D ye çekiyorum. Ayağımı frenden çekiyorum hareket ediyorum 

Uf okurken yoruldum, iyi ki otomatik ha, vallahi hayat sana zor Cenk

2 saat önce, Mert Yürüyen said:

benim eşşekmosferik motor aracımda zaten start stop yok, ama neden benim düğmemde kocaman START/STOP yazıyor ve ss'inn simgesi yer alıyor.

Sende manüel start-stop var, akü bitmeye yakın ben de öyle kullanıyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
10 dakika önce, Murat Kavuk said:

İşte A olunca Automatic Start Stop oluyor. Bu da manuel olanı :) Acaba ford, otomatik yoksa, buradan manuel yapabilirsin mi demek istedi?  

Vites otomatik, motor otomatik; ama el freni manuel. Kullanıcıya tuhaf gelmesi normal ..

manuel start stop nedir yahu? :) 

ışıklarda beklerken, tuşa bas kapat, tuşa bas çalıştır şeklinde mi :) hiç güleceğim yoktu :kıhkıh:

@Cem Boneval hocam, takılıyorsunuz dimi? :) 

şuan çok ciddiyim... gerçekten böyle bir şey mi var yahu...?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
7 dakika önce, Cem Boneval said:

Sence???

o zaman dağılıyoruz yine sanırım :)

aracı kapattığımızda ki "P'ye al!" uyarısı varken nasıl olsun ki zaten... neyse atmosferik 9 lt yakan adam için bir ümit sadece... yine de cenk abiler gibi otomatik aracı mındar etmediğim için gururlu ve mutluyum :smiley2k:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
2 saat önce, H. Cenk said:

ayağınız frende değilse D de iken araç hareket etmiyor olsa bile stop start devreye girmez. Yani motor çalışmaya devam eder. Yani ancak frene sonuna kadar basıyorsanız motor durur (kitapçıkta frene güç uygulanması gerektiği yazıyor öyle ayak ucu ile dokunmak yetersiz - en azından kavramayı ayırmıyordur- beni en çok o basılı tutmak yoruyor) 

D de dururken stop start devreye girdiğinde ayağınızı frenden çekerseniz motor çalışıyor , elfreni çekmek bu durumda zarar . D de iken elfreni çekmeyin N ve P de çekin. 

Ya daha arabayı almadan biraz ayrıntıya giriyorum ama aklıma takıldı. :)

Şimdi uzun süre duracaksak; frene basıyoruz, motor stop oluyor, vitesi N'ye alıyoruz, fren pedalını çekiyoruz. Bu şekilde motor tekrar çalışmıyor öyle değil mi? Tekrar çalışıtırırken, frene basıyoruz, vitesi D'ye alıyoruz ve freni bırakıp gaza basıyoruz. Böyle değil mi? 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
1 saat önce, Yaman Sertdemir said:

Şimdi uzun süre duracaksak; frene basıyoruz, motor stop oluyor, vitesi N'ye alıyoruz, fren pedalını çekiyoruz. Bu şekilde motor tekrar çalışmıyor öyle değil mi? Tekrar çalışıtırırken, frene basıyoruz, vitesi D'ye alıyoruz ve freni bırakıp gaza basıyoruz. Böyle değil mi? 

Freni bıraktığınız an araç çalışır. Ardından ne olduğu önemsiz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
4 saat önce, Yaman Sertdemir said:

3 saat önce, Yakup Çağatay said:

Freni bıraktığınız an araç çalışır. Ardından ne olduğu önemsiz

D'ye aldığı an çalışıyor galiba. En son kadjar test ettim, o şekilde çalışıyordu :) 

5 saat önce, Mert Yürüyen said:

manuel start stop nedir yahu? :) 

ışıklarda beklerken, tuşa bas kapat, tuşa bas çalıştır şeklinde mi :) hiç güleceğim yoktu :kıhkıh:

@Cem Boneval hocam, takılıyorsunuz dimi? :) 

şuan çok ciddiyim... gerçekten böyle bir şey mi var yahu...?

Start-stopu boşver, baksana aküleri bitip duruyor ..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
3 saat önce, Yaman Sertdemir said:

Işığa geldik, frene basıp durduk, ayak frende , araba hala D de , şimdi N ye alıyoruz, el fren ini çekiyoruz, ayağı şimdi frenden çekiyoruz. O zaman araba çalışmaz.  Yeşile yakın frene basıyoruz elfreni indiriyoruz. Araba çalışmıyor . Şimdi D ye alıyoruz o zaman çalışır ayağı fren den çekince hareket eder...

Sizin söylediğinizde vitesi N ye alıp elfreni çekmeden ayağı fren den cekersek araba milim kaysa tekrar çalışır. 

Bir ekleme yapayım. Otomatik vites bir aracı calismiyorken hareket ettirme riskini almamak lazım. O yüzden elfrensiz N kullanmamali bence. 

Ben bir sıkıntı söyleyeyim. S e almışım şimdi D ye döneceğim ya vites biraz kemikli ileri iterken harş diye D yi geçip N de duruyor o hızda giderken. Ben panik hemen D ye çekmeye çalışıyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
11 saat önce, H. Cenk said:

Işığa geldik, frene basıp durduk, ayak frende , araba hala D de , şimdi N ye alıyoruz, el fren ini çekiyoruz, ayağı şimdi frenden çekiyoruz. O zaman araba çalışmaz.  Yeşile yakın frene basıyoruz elfreni indiriyoruz. Araba çalışmıyor . Şimdi D ye alıyoruz o zaman çalışır ayağı fren den çekince hareket eder...

Sizin söylediğinizde vitesi N ye alıp elfreni çekmeden ayağı fren den cekersek araba milim kaysa tekrar çalışır. 

Bir ekleme yapayım. Otomatik vites bir aracı calismiyorken hareket ettirme riskini almamak lazım. O yüzden elfrensiz N kullanmamali bence. 

Ben bir sıkıntı söyleyeyim. S e almışım şimdi D ye döneceğim ya vites biraz kemikli ileri iterken harş diye D yi geçip N de duruyor o hızda giderken. Ben panik hemen D ye çekmeye çalışıyorum :)

S'den D'ye geçerken mandala basmana gerek yok abi... sadece arkadan ufak bir tokat ile D'ye oturtabilirsin. Mandala basmadığın için de N'ye kadar gitmesi söz konusu olmaz... :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
1 saat önce, Mert Yürüyen said:

S'den D'ye geçerken mandala basmana gerek yok abi... sadece arkadan ufak bir tokat ile D'ye oturtabilirsin. Mandala basmadığın için de N'ye kadar gitmesi söz konusu olmaz... :) 

Hımmm.. Bu işin de trick i var haa... 50 yaşında otomatik araba kullanmaya başlarsan böyle olur :D   S den D ye mandalsız geç komutunu beynimin araba kullanma bölümünün en alt satırına ekledim :D:D:D:D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

• 0
11 dakika önce, Cem Boneval said:

Bu başlığı izlerken ister istemez iyi ki otomatik vites kullanmıyorum diyorum.

Sağolsun @H. Cenk abi hepimizi soğuttu otomatikten...

uzay mekiği kullanırmış gibi bir hava yaratıyor olsalar da aslında olay "D'ye tak, gaza bas, frene bas P'ye al arabadan çık" kadar basit olabiliyor :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.