2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız
- 0
Makyajlı Focus Vites Geçişinde ki Ses ve Servisin Yaptığı Hatalar. Ayıplı Hizmet ve Ayıplı Ürün Kapsamında Değişim Talebi Süreç
-
Benzer İçerikler
-
Ford Focus Park sensörü montajı , sensörler için yer tespiti
Yazan: HüseyinKara,
- park sensörü
- focus
- (ve 2 tane daha)
- 4 yanıt
- 320 görüntüleme
-
Focus 1.0 Ecoboost Sandık motor mu Tamir mi?
Yazan: Orhan Özgür,
- focus
- ecoboost 1.0
- (ve 6 tane daha)
- 13 cevap
- 2.029 görüntüleme
-
- 8 yanıt
- 5.262 görüntüleme
-
- 5 cevap
- 1.434 görüntüleme
-
- 2 cevap
- 1.216 görüntüleme
-
Soru
İzzettin D.
Öncelikle herkese merhabalar,
Foruma bu konuyu açmadan kısa bir süre önce katıldım. Daha önce focusclubtr'yi misafir olarak ziyaret etsem de üyeliğim olmamıştı. Yaşadığım bir problem ile ilgili süreçten bahsetmek ve gelecekte bu tarz durumları yaşayacak arkadaşlarıma yol gösterecek olması nedeniyle buradayım. Kasten olmasa da eksiklerim hatalarım yanlışlarım varsa baştan özür diliyorum.
2014 Aralık çıkışlı "Makyajlı Yeni Ford Focus MCA Titanyum 5K 1.6 TDCI 115PS Adaptif Bi-Xenon + Tekno Paket + Şeker kırmızı renk opsiyonu" satın alınmış aracı 2016 Ekim ayında 2.el olarak satın aldım.
Aracı satın almadan önce expertiz işlemini yaptırıp, servisten geçmiş kayıtlarını inceledim. kayıtlarını incelediğimde araç 0 km satın alındıktan 3 gün sonra "sol sis farının içinde oluşan buhulanma" şikayeti ile üretim hatası olarak garantiden değiştirilmiş olduğunu ve 2016 Eylül ayında "klimanın soğutmama ve beyaz toz atma" şikayeti üzerine klima radyatörünün garantiden değiştirilmiş olduğunu öğrendim. Bunun dışında çamurluğunda 10-15 santim kadar bir boyama işlemi yapılmıştı. Başka herhangi bir problemi olmayan aracı yukarıda belirttiğim gibi 2016 Ekim ayında satın aldım. Anlatacaklarımın hepsi yaklaşık olarak 3 aylık zaman içinde gerçekleşen durumlardır.
Servis ile tanışana kadar her şey güzeldi Şöyle ki;
Kara yolunda ki lastik kaplamasına çarpmam sonucu yapılan tek taraflı kazada arac servise bırakılmış, aracın ön kısmında hasar olduğu servis tarafından yapılan incelemede; araç ön tamponu, klima radyatörü ve radyatör gibi ana parçaları hasar gördüğü ve onarımın mümkün olmadığı tespit edilmiş, servis tarafından orijinali ile değiştirilmiş, Aracın kaporta aksamında (kaput, çamurluklar, şaseleri) kazadan dolayı herhangi bir zarar oluşmamıştır. Tamponun değişme sebebi sis farını ve alt eki tutan tırnakların kırılmış olması, klima radyatörünün değişme sebebi peteklerin zarar görmüş olması radyatörün ise kaçak olabileceği şüphesi, işlemler kaskodan gerçekleşti ve 5600 TL toplam tutar işlemler sonlandırıldı. İşte her şey buradan sonra tabiri caizse arap saçına döndü.
Araç teslim edilmek için getirildiğinde şans eseri bir bijon yuvasının boş olduğunu gördüm hemen bir bijon vidası bulup koştur koştur taktılar. Aracımı teslim alıp servisten çıkarken aracın park sesnsörlerinin anormal şekilde uyarı vermesi ile tekrar servise döndüm. Aracımın ön kısmına baktığımda park sensörlerinin ters takıldığını fark ettim. Bununla ilgili servis personeline durumu izah ettim. Tampona park sensörlerini yanlış taktıklarını hemen düzelteceklerini söylediler. Aracın tekrar servise alınıp tamponunun sökülmesi gerektiği söylenildi. Araç tekrar işlemden geçti ve tampon sökülerek sensörler düzeltildi. Servisten ısrarla yapılan işlemle ilgili servis fişi istememe rağmen bu işlemin diğer işlemin devamı niteliğinde olduğunu ifade ederek yapılan işlemle ilgili kayıt açmayarak bir belgede de vermediler.
Kısa bir süre sonra aracı gece kullandığım esnada sol farın zaman zaman yanmadığını veya gelip gittiğini, farın bu arızayı vermesiyle birlikte araç panelinde; yokuş kalkış desteği hatası, ESP hatası, ABS hatası, Motor hatası…” şeklinde sürekli farklı farklı hatalar verdiğini bildirdim. Sorunun giderildiği telefonla bildirildi. Sorunun ne olduğunu sorduğumda “aracın tampon sökme takma işlemi esnasında şasi kablosuna zarar verdiklerini sorunun taraflarınca giderildiğini” söylediler.
Görevim gereği 15 günlük Kocaeli'nden Ankara'ya gitmem gerekti. Rahatım için kendi arabamla gittim. Mevsim şartları sebebiyle pek kullanmak durumunda kalmadığım ancak belirttiğim tarihte kullanma pozisyonun doğduğu, tampon üzerinde bulunan far yıkama aparatının kapaklarından bir tanesinin yolda seyir halinde iken düştüğünü fark ettim. Kontrol ettiğimde yuvanın uygun pozisyonda olmadığını gördüm yukarıda belirttiğim işlemler esnasında değişen tamponum da ki bu yuvayı orijinal araçlarda ki yuva ile mukayese ettiğimde daha sonradan açılmış ve standarttan uzak olduğunu anladım, diğer kapağa baktığımda ise onunda tutmaya yarayan tırnakları zarar görmüştü ancak düşmemişti. Servise telefonla durumu durumu izah ettim aracı Ankara dönüşü getirin bakalım dediler 30.000 km bakımı için getireceğim zaten dedim. Servis inceleme yaparak hatalarını kabul etti ve tamponda ki yuvaları ücretsiz olarak (bedel servis tarafından karşılanarak ) düzeltme işlemine gitti ve kırılan ve düşen kapakları sipariş geçip boyayıp servisten kaynaklanan hatayı giderdi.
Tüm bunlar insanlık hali olur böyle hatalar denilip sineye çekilebilir belki, belki büyütülecek bir şey değil denebilir. Ancak bu koskoca Ford Otomativ A.Ş'nin Kocaeli yetkili servisi arabanı bakıma götürdüğünde senden 800 TL civarında ücreti alan koskoca servis koskoca şirket. Biz müşterilerden kaynaklanan bu tarz dikkatsizliklerden hatalardan kaynaklanan sorunda kusura bakmayın deme lüksümüzün olmadığı firmalar bunlar. Samimiyetimizin olduğu saflığına inandığımız, ekmeğine saygısı olan kapı komşumuz bakkal Mahmut Bey Amcamız değil. Biz müşteriler hakkımızı biliyoruz ya yada bilsek de 2 sene kim mahkeme ile uğraşacak diye uğraşmıyoruz ya neden bize hakkımızı hukukumuzu hatırlatsınlar ki? Bende ilk zamanlar böyle düşünüyordum. Ne zamana kadar mı?
Şimdide deneme yanılma yöntemi ile servisin tamirat macerası ve sonuçsuz kalan araç arızasını aktaracağım:
444 Ford müşteri hizmetleri aracılıyla 27.07.2017 günü aracımda ki yaşananlardan dolayı aracımın değişimini talep ettim. Değerlendirip size döneceğiz dediler.
Bu arada belirtilen teklifler hakkında ki düşüncelerinizi merak ediyorum. Yasalar kapsamında yada yasadan bağımsız çünkü ben hiçbirisini kabul etmedim aracımın şanzımanını yaptırıp verilen parayı alsam verdikleri teklifin üzerinde 2.el olarak zaten ben satarım tabi servisin yaptığı hatalar yüzünden çift haneli rakamlara ulaşmamış servis kaydı olmasa yanlış mı düşünüyorum acaba?
Yapılan daha sonra ki görüşmelerde talebiniz inceleniyor. Bize size döneceğiz. Dönüş için bir yasal süremiz yok (yasal sürenin kanun ve maddesini söylediğimde ben hukukçu değil müşteri temsilcisiyim ) diyen firmaya;
19.09.2017 tarihinde Noter kanalıyla 2 Sayfa önlü arkalı yazdığım yukarıda ki bilgiler ve yazmadığım bazı detaylar ile gerekli kanun ve yasal dayanakları emsal kararları belirten bir ihtarname çekip "aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi" talebinde bulundum. Şimdi ihtarnamenin ellerine ulaşması akabinde 7 günlük süre içerisinde cevap vermekle yükümlüler belkide vermeyebilir bu sebeple konuyu yargıya taşıyacağım. Yukarıda ki servis kayıt fişleri vermedikleri fişler için ekip arkadaşımın şahitliği yapılan hataların müşteriden kaynaklanmadığını gösteren ücretsiz hizmet ve parça ve garanti kapsamında yapılan işlemler mevcut artık o aşamadan sonra taktir Yüce Mahkemenin.
Konu Hakkında Yasal Dayanaklar:
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Garanti Belgesi Yönetmeliği Esasları
Konu hakkında Yargıtay Hukuk Kurulu İçtihatları Emsal Niteliği Taşıyan Durumlar ve İçerik Özetleri :
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2009/13-542 E. 2009/551K. 25.11.2009T
(Aracın 2. el sahibi olmanızın haklara engel teşkil etmediği )
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E.2004/4-29 K. 2004/83 T.18.02.2004
( Servis hataları tüketiciye maledilemez olduğu ve cezai yaptırımları)
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2005/4-309E. 2005/391K. 22.06.2005T
(Aracın değişim talebi modeli olmadığı ithalatının yapılmadığı firmanın el değiştirdiği için reddedilemez ve araç kullanıldığı öne sürülerek iade edilen araç için müşteriden ücret talep edilemez. Şayet firmada aracı sattıktan sonra müşterinin parasını değerlendirmiş ve kullanmıştır.)
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş
Bu soruda 22 cevap bulunuyor
Önerilen Mesajlar
Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın
Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor
Hesap oluştur
Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.
Hesap OluşturGiriş yap
Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.
Giriş Yap