Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Donanım dışı farlar

suat coşkun

Önerilen Mesajlar

15.03.2025 - 07:40 tarihinde, Fatih Cift yazdı:

evet başkalarını kör etmeye hakkımız yok haklısınız,kendimizi kandırdığımiz da doğru . Yeni bir araç almakta ekonomik sebeplerden ötürü mümkün değil şu anda.osramin  ledlerini de fiyatından dolayı almak cazip değil. bunlar doğrultusunda benim gibi olanların iyi bir görüş elde etme hakları olmasın mi 😟

İşte bu saydığınız sebepler yüzünden  kendi aracım için öndekini kör etmeyecek, kendimi kandırılmış pozisyona düşürmeyecek , maddi anlamda beni zorlamayacak( yaklaşık 4 ay araştırma ve deneme yaptım )bir LED (osramin onaylı olanı değil) ve far içerisine takılan bir parça aldım. Yaklaşık 2 senedir kullanıyorum (bana maliyeti 2 sene önce 650 TL) . Şu ana kadar karşıdan gelenden bir selektör dahi yapan olmadı. Işıklarda bile durdugumda öndeki aracın tampon hizasından yukariyi aydinlatmiyor benim ledlerim. Ama aracımın orjinalinde halojen ampuller var. Şimdi napalim kullanmayalım mi. Yasada bazı toleranslarin olması gerektigini yazmıştım, inşallah öyle olur.

Benim anlamadığım bir durum var hocam. Sonradan aracına led far takanlar genelde iki gruba ayrılıyor. 

Birincisi beyaz ışığın daha modern ve lüks gösterdiğini düşünüp sadece renk ve gösteriş olması açısından tercih edenler

İkincisi led ampulleri halojenlere gore daha iyi ve etkili aydınlatma performansı gösterdiğini düşünenler.

Simdi anladığım kadarıyla siz ikinci grupta yer alıyorsunuz. Teknik olarak led ampuller, halojenlerden daha yüksek aydınlatma gücüne sahip bu doğru. Ama bu gücü gösterebilecek dogru ekipmanla birlestirilmediklerinde beklenen etki alınamıyor. Halojen bir ampule gore üretilmiş mercek ya da klasik reflektör farlar, led ampullerin etkili aydınlatma performansını ortaya koyamıyor. Işık gücü olarak evet yüksek görünüyorlar ama doğru reflektorle birlestirilmedikeri icin ışığın mesafesi hem çok kısa kalıyor, hem de ışığı kırıp yaydiklari icin yolun kenarında kalan V dediğimiz acıyı tutturamiyorlar. Fazla isik veriyor olmasını etkili aydınlatma zannediyorsunuz ama hayir.

Halojen bir ampule gore üretilmiş fara üst düzey bir halojen ampul alıp bunu da dogru ve iyi bir şekilde ayarlattiginizda, isik şiddeti olarak led kadar yüksek olmaz ama aydınlatma mesafesi ve acisi olarak led ampullerden çok daha iyi ve etkili bir iş çıkaracaktır.

Benim sonradan led takılmış araçlara bindiğimde gördüğüm ilk şey çok fazla isik veriyorlar ama önünü aydınlatıyor ileriyi değil. Adam akıllı bir halojen ampulle 130 150 metre uzaklığa aydınlatma saglayabilecekken bu sonradan takılan ledlerle 100 metre aydinlatmayi bile zor görüyorlar.

Cenk Demirel tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

10 minutes ago, Cenk Demirel said:

Benim sonradan led takılmış araçlara bindiğimde gördüğüm ilk şey çok fazla isik veriyorlar ama önünü aydınlatıyor ileriyi değil. Adam akıllı bir halojen ampulle 130 150 metre uzaklığa aydınlatma saglayabilecekken bu sonradan takılan ledlerle 100 metre aydinlatmayi bile zor görüyorlar.

Işık renginden dolayı daha yoğun hissediliyorlar ancak menzilleri kısa. Sadece sonradan takmalarda değil, full led denen reflektörlü OEM farlarda da benzer aslında. Merceksiz farda LED gerçek anlamda verim veremiyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 dakika önce, Mertol Kip yazdı:

Işık renginden dolayı daha yoğun hissediliyorlar ancak menzilleri kısa. Sadece sonradan takmalarda değil, full led denen reflektörlü OEM farlarda da benzer aslında. Merceksiz farda LED gerçek anlamda verim veremiyor.

Aslında şöyle ki OEM reflektörlü led farlar ( misal işte benim kullandığım yeni corsa'daki gibi, egea'lardaki gibi ) aydınlatma mesafesi olarak halojenlerden çok daha fazlasını sunmuyor. Meseafe olarak benzer özellikteler. Ama ışık şiddeti ve yolun kenarına düşen V açısı bakımından sadece halojenlere göre bir artı sağlıyorlar.

Mesela bendeki corsa'da Oem reflektörlü led var. Önceki Focus'umda da doğru ayarlanmış şekilde Philips xtreme vision %130 halojen ampul vardı. Şuan ikisi de uzaklık olarak benzer mesafeyi aydınlatıyor. Ama Led'in ışık gücü bariz daha fazla olduğu için aynı aydınlatma mesafesinde çok daha fazla alanı daha net şekilde gösteriyor.

Bu halojen reflektörlere ya da merceklere takılan ledler ise dediğimiz gibi ışık şiddeti olarak yüksek ama mesafe olarak rezaletler. Öyle olunca sürüşü de konforlu ve güvenli hale getirmiyorlar. Bana kalırsa görüntüden başka bir numaraları yok halojen fara takılan ledin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

19 dakika önce, Cenk Demirel yazdı:

Benim anlamadığım bir durum var hocam. Sonradan aracına led far takanlar genelde iki gruba ayrılıyor. 

Birincisi beyaz ışığın daha modern ve lüks gösterdiğini düşünüp sadece renk ve gösteriş olması açısından tercih edenler

İkincisi led ampulleri halojenlere gore daha iyi ve etkili aydınlatma performansı gösterdiğini düşünenler.

Simdi anladığım kadarıyla siz ikinci grupta yer alıyorsunuz. Teknik olarak led ampuller, halojenlerden daha yüksek aydınlatma gücüne sahip bu doğru. Ama bu gücü gösterebilecek dogru ekipmanla birlestirilmediklerinde beklenen etki alınamıyor. Halojen bir ampule gore üretilmiş mercek ya da klasik reflektör farlar, led ampullerin etkili aydınlatma performansını ortaya koyamıyor. Işık gücü olarak evet yüksek görünüyorlar ama doğru reflektorle birlestirilmedikeri icin ışığın mesafesi hem çok kısa kalıyor, hem de ışığı kırıp yaydiklari icin yolun kenarında kalan V dediğimiz acıyı tutturamiyorlar. Fazla isik veriyor olmasını etkili aydınlatma zannediyorsunuz ama hayir.

Halojen bir ampule gore üretilmiş fara üst düzey bir halojen ampul alıp bunu da dogru ve iyi bir şekilde ayarlattiginizda, isik şiddeti olarak led kadar yüksek olmaz ama aydınlatma mesafesi ve acisi olarak led ampullerden çok daha iyi ve etkili bir iş çıkaracaktır.

Cenk bey dediklerinize katılıyorum. Ben de bu dediklerinizi doğru bir şekilde yapabilmek için 4 ay araştırma yaptım. Dediğiniz gibi halojen far içine yerleştirilen ledler ışığı dağıtıyor. Bunu dağıtmadan verim alabilmek için uygun bir LED araştırması yaptım. Arkadaşlarin bahsettiği osramin onaylı olan ledi maalesef fiyat olarak çok yüksek ve hem üzerindeki LED sayısı hemde içindeki cip olarak eski. Yeni nesil ledleri arastirdigimda üzerindeki LED sayısı fazla olan ve yeni nesil cip olan ledler buldum(benim bulduğum ledin üzerinde 30 adet LED var ve yeni nesil cip adapte edilmiş,teknik detaylarına fazla girmek istemiyorum)

Tabi üzerinde bulunan ledin fazlalığı ışık şiddeti olarak yansıyor.halojen fara bunu uygularsam ışığın kırılması fazla olacağı için arkasindan gittigim ve önden gelen araclarin bana açıkçası küfür etmesi demek. Bunun önüne geçmek içinde ışığın yayılmasında üst kısmı kesmem lazım. Bunun İçinde bazı araçlarda bulunan far ampulünu taktigimiz kısma bir aparat buldum. Bu aparat ışığı üst noktadan kesiyor(engelliyor). Hani ufuk çizgisi dediğimiz olay gibi algılayabilirsiniz.

Benim yaptığım bu açıkçası.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 dakika önce, Fatih Cift yazdı:

Cenk bey dediklerinize katılıyorum. Ben de bu dediklerinizi doğru bir şekilde yapabilmek için 4 ay araştırma yaptım. Dediğiniz gibi halojen far içine yerleştirilen ledler ışığı dağıtıyor. Bunu dağıtmadan verim alabilmek için uygun bir LED araştırması yaptım. Arkadaşlarin bahsettiği osramin onaylı olan ledi maalesef fiyat olarak çok yüksek ve hem üzerindeki LED sayısı hemde içindeki cip olarak eski. Yeni nesil ledleri arastirdigimda üzerindeki LED sayısı fazla olan ve yeni nesil cip olan ledler buldum(benim bulduğum ledin üzerinde 30 adet LED var ve yeni nesil cip adapte edilmiş,teknik detaylarına fazla girmek istemiyorum)

Tabi üzerinde bulunan ledin fazlalığı ışık şiddeti olarak yansıyor.halojen fara bunu uygularsam ışığın kırılması fazla olacağı için arkasindan gittigim ve önden gelen araclarin bana açıkçası küfür etmesi demek. Bunun önüne geçmek içinde ışığın yayılmasında üst kısmı kesmem lazım. Bunun İçinde bazı araçlarda bulunan far ampulünu taktigimiz kısma bir aparat buldum. Bu aparat ışığı üst noktadan kesiyor(engelliyor). Hani ufuk çizgisi dediğimiz olay gibi algılayabilirsiniz.

Benim yaptığım bu açıkçası.

Ben sizin bahsettiğiniz yöntemi zaten anladım hocam. Ama siz daha iyi bir aydınlatma performansı elde etmek için neticede led uygulamasın geçmişsiniz. Bende diyorum ki ışık şiddeti olarak evet şuan kullandığınız led yüksek şiddet verebiliyor. Ama reflektörünüz ya da merceğiniz artık hangisiyse, led ampullere göre üretilen kaliteli bir donanım olmadığı müddetçe mesafe olarak fazla ileriyi aydınlatması zor. Yüksek performanslı bir halojen ampulle 150 metre civarı ileriyi aydınlatabilecekken, şuanki ledleriniz muhtemelen bundan daha da az mesafeyi aydınlatıyordur. Çünkü reflektörünüz o aydınlatmaya göre üretilmediği için ışığı ileriye doğru taşımakta zorlanır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

14 dakika önce, Cenk Demirel yazdı:

Ben sizin bahsettiğiniz yöntemi zaten anladım hocam. Ama siz daha iyi bir aydınlatma performansı elde etmek için neticede led uygulamasın geçmişsiniz. Bende diyorum ki ışık şiddeti olarak evet şuan kullandığınız led yüksek şiddet verebiliyor. Ama reflektörünüz ya da merceğiniz artık hangisiyse, led ampullere göre üretilen kaliteli bir donanım olmadığı müddetçe mesafe olarak fazla ileriyi aydınlatması zor. Yüksek performanslı bir halojen ampulle 150 metre civarı ileriyi aydınlatabilecekken, şuanki ledleriniz muhtemelen bundan daha da az mesafeyi aydınlatıyordur. Çünkü reflektörünüz o aydınlatmaya göre üretilmediği için ışığı ileriye doğru taşımakta zorlanır.

Teorik olarak söylediklerinizde haklısınız Cenk bey. Lede göre uygun reflektör değil benimkiler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1 saat önce, Özgür Parlak yazdı:

Ben aracıma opsiyon olarak satılan adaptif led farları taktırmak istiyordum (focus mk4) acaba onlarda bu yasağa dahil mi 

Hayır değil, ben oem full led far taktım, muayeneden geçme dahil hiç bir problem yok.

20210619_200816_resized.jpeg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

21 saat önce, Fatih Cift yazdı:

Değilsiniz elbette bu sizin tercihiniz, aptal olan bizleriz bu durumda. Her neyse yasal düzenleme çıkınca herşey netleşir.

ben kimseye aptal imasinda bulunmadim ancak boyle muthis bir seyi kullanmayan bizlar. ve de boyle uygun birseyi X liraya mal edip 10X liraya satmayan markalar ancak aptal olabilir.

10 saat önce, Fatih Cift yazdı:

benim bulduğum ledin üzerinde 30 adet LED var

yuksek sayida ledin halojen ampule gore tasarlanmis reflektorde dogru calisma ihtimali zaten yok ki.

halojen ampul zaten tek bir noktadan isima yaparken, led ile ayni yerden ayni isima elde edilemedigi icin reflektor isini yapamiyor 🙂 

iddia ettiginiz gibi kullandiginiz ampul goz almiyor olsaydi, X markada gerekli yasal onaylari alip tum dunyada satislarini katlardi degil mi? keske alsaydi da bizde alsaydik...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2 hours ago, Ozan Kar said:

iddia ettiginiz gibi kullandiginiz ampul goz almiyor olsaydi, X markada gerekli yasal onaylari alip tum dunyada satislarini katlardi degil mi? keske alsaydi da bizde alsaydik...

Ya yürü git mustang'ine bin. LED med töööbe töööbeeee

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

6 saat önce, Ozan Kar yazdı:

ben kimseye aptal imasinda bulunmadim ancak boyle muthis bir seyi kullanmayan bizlar. ve de boyle uygun birseyi X liraya mal edip 10X liraya satmayan markalar ancak aptal olabilir.

yuksek sayida ledin halojen ampule gore tasarlanmis reflektorde dogru calisma ihtimali zaten yok ki.

halojen ampul zaten tek bir noktadan isima yaparken, led ile ayni yerden ayni isima elde edilemedigi icin reflektor isini yapamiyor 🙂 

Bilgilendirmeleriniz icin teşekkür ederim ozan bey.

Yanlış anladığıniz bir nokta var x markanın gözleri almadığını asla iddia etmedim.gozleri almaması için  bazı degisiklikleri yaptığımı ve nasıl yaptığımı açıkça yazdım. Yaptığım değişiklikler sonrası kullanimimda gözleri almadigini yazdım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Cuma günü Sinop a gittim ve dün gece tekrar ist la döndüm. Kayınpederin ev alım satım işleri var, yarın tekrar Sinop a gideceğiz. Benim aracın far ayarını kim yaptıysa tebrik etmek lazım, v açışı ve kısa far performansı mükemmel olmuş. Nerdeyse hiç uzunlar kullanmadan yolculuğu bitirdim. Aydınlatması da mükemmel. Yolda da kimseden selektör yemedim . Far yükseklik ayarınıda 9 kademenin ortasına ayarlanmıştım. Şimdi sıkıntı olursa bu konfordan halojene geçmek çok üzecek beni..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.