Tevfik Oluşturma zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Oluşturma zamanı: Nisan 18, 2012 Sevgili Arkadaşlar...son günlerde yurdumuzda medyada yeralan haberler ile ulusal tarım ve diğer sivil toplum örgütlerinin yayımladığı ve açıkladığı bilgilere göre epeydir sağlıgımızı ne kadar riske atıp içeriğini bilmediğimiz ürünleri tükettiğimiz görülmektedir... Bu nedenle..sağlıgımızı ilgilendiren faydalı yada uyarıcı bilgileri paylaşmanın yararlı olağını düşündüm ...Bilhassa forumumuzda hekim sayısıda gün geçtikte arttığı için bazı konularda ellerinden gelecek yardımları esirgemiyeceklerini düşünüyorum... 4 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Tevfik Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Yazar Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 (düzenlendi) İşte Böcek Kanı Kullanan Markalar İşte böcekten elde edilen ‘Karmin’ isimli renklendiriciyi en çok kullanan markalar… Karmin isimli böcek hangi gıdalarda kullanılıyor? Son günlerde gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken, günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini arttırıyor. Gıda skandallarına hergün bir yenisi eklenirken, piyasada satılan balların sahte olduğu yönünde çıkan haberleri zeytinyağda hile şüphesinin takip etmesinin ardından salam, sosis ve sucuklarda virüse rastlandığına yönelik haberler, tüketicilerin sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde, Starbucks’ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu. Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı. ‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor. Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti ve Dr Oetker geliyor. TÜRKİYE’DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR SÜTLÜ GIDALAR Danette, çilek aromalı puding, Danone Çilek aromalı süt, Danone Çilekli süt, Pınar İçim, çilekli puding, Ülker SAKIZ Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent Vivident, cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız, Vivident, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, Mentos, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Ülker Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ülker Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent Ufo, kakaolu draje, Ülker Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, Ülker Dankek, çilek soslu kek, Ülker Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, Biskot Bisküvi Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Eti Çilek aromalı kremalı gofret, Ülker Kekstra çilekli kek, Ülker Böğürtlenli sos, Dr. Oetker KARMİN NEDİR? Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika’yı keşfine kadar dayanır. Avrupa’ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karmin’in kaynağı ise Mexiko ve Peruda yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach-Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde edilir. Nisan 18, 2012 Tevfik tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Tevfik Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Yazar Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 10 pratik formülle korunma yolları İşte sizi kanserden koruyacak 10 basit formül Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı, genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinden korunmanın püf noktalarını anlattı: 1-FORMUNUZU KORUYUN: İdeal kiloya sahip kadınların, fazla kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma riskleri daha az. Çünkü obez kadınlarda kandaki cinsiyet hormonları, insülin ve insülin büyüme faktörü, bel çevresi kalınlığını artırıyor. Bütün bu faktörler de meme kanseri bakımından risk oluşturuyor. Araştırmalara göre, hormon tedavisi almayan kadınlar menopozdan sonra 10 veya daha fazla kilo verdiklerinde diğerlerine oranla daha az risk taşıyor. 2-HAFTADA EN AZ 4 GÜN SPOR YAPIN: Düzenli spor, kilo kontrolü sağlıyor ve risk faktörü yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çalışmalar, menopoz öncesi dönemde haftada en az dört gün düzenli spor yapmanın meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Menopoz sonrası düzenli spor, daha da önemli. Bu dönemdeki kilo alımı, östrojen düzeyini yükseltiyor ve hastalığa yakalanma riskini artırıyor. 3- ETİ KISITLAYIN, SEBZE VE MEYVEYE AĞIRLIK VERİN: Yağ içeriği yüksek besinler uzun süreli tüketildiklerinde kandaki östrojen düzeyleri yükseldiği için meme kanseri riski artıyor. Haftada beş kez kırmızı et yenmesiyle meme kanseri riskinde artış olduğunu gösteren çalışmalar var. Günde 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. 4-YAĞ TÜKETİMİNİ AZALTIN: Enerji alımını azaltıp, vücudunuzun yağ yüzdesini ideal seviyelerde tutarak meme kanseri riskini azaltabilirsiniz. Aldığınız total enerjinin sadece yüzde 20-25’inin yağdan gelmesine dikkat edin. 5- ÇOCUĞUNUZU BOL BOL EMZİRİN: Emzirme hem annenin hem de bebeğin kansere yakalanma riskini düşürüyor. Özellikle bebeğinizin büyümesinde bir sorun yoksa ve doktorunuz gerek görmüyorsa 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. 6- 30 YAŞINDAN ÖNCE ANNE OLUN: Araştırmalara göre, ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre iki kat fazla. Bunun nedeni, geç doğum yapan veya hiç doğum yapmayan kadınların memelerinin kanserojen maddelerden daha fazla etkilenmesi. 7-SİGARAYI BIRAKIN, ALKOLÜ SINIRLANDIRIN: Sigara kullanımı, meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Ayrıca çalışmalar, her gün düzenli olarak üç kadeh ve daha fazla alkol tüketenlerdeki meme kanseri riskinin tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Alkol, östrojen metabolizmasını etkiliyor. 8- HORMON İLAÇLARINDAN UZAK DURUN: İleri yaştaki kadınlar, menopoz sonrasında başlanan ‘hormon yerine koyma tedavileri’yle östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları alıyor. Östrojenin yanı sıra progesteron da içeren kombine tedavilerin, sadece östrojen içeren tedavilerden daha riskli olabileceği düşünülüyor. 9- STRESİN ESİRİ OLMAYIN: Batı tarzı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. 10-BU BESİNLERE ÖNCELİK VERİN: Yeşil çay, balık, havuç, karnabahar, kabak, süt ve süt ürünleri meme kanserine yakalanma riskini düşürüyor. BUNLARDAN UZAK DURUN Keten tohumu Eskiden östrojen düzeyini azaltarak kadınlarda hormona bağlı kanser oluşumu riskini azalttığı söylense de, günümüzde tümör oluşumunu artırabileceği yönünde çalışmalar var. Tütsülenmiş ve tuzlanmış salamura etler Dokularda olumsuz etkileşime girerek, kanser oluşumunu artırıyor. Ayrıca kızartmalardan, tütsülenmiş ve mangalda pişmiş etlerden de uzak durun. GIDALARIN GÜCÜ Yeşil çay: İçerdiği polifenoller sayesinde meme kanserinden koruyucu özellik gösteriyor. Günde 1 fincan yeşil çay içmenizde fayda var. Balık: İçerdiği omega-3 yağ asidi, EPA sayesinde kanser oluşumunu azaltıyor. Haftada 1-2 kere orta büyüklükte balık tüketin. Turpgiller, brokoli, Brüksel lahanası: İçerdikleri isotiyosiyanat sayesinde özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda östrojen metabolizması üzerinde etki yaparak meme kanseri riskini düşürüyor. Bu besinlerin içindeki karotenoid, isoflovan; A, C ve E vitamini de risk azaltmada etkili diğer unsurlar. Havuç, kabak, karnabahar: Yapılarında bulunan lignan, özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda anti- östrojenik etki göstererek kanser oluşum riskini azaltıyor. Tam tahıllı besinler, susam tohumu, sarımsak, sızma zeytinyağı, kayısı, şeftali, armut, üzüm, balkabağı ve kiraz da lignan bakımından zengin diğer sebze ve meyveler. Süt ve süt ürünleri: Düşük kalsiyumla beslenen kadınlarda meme kanseri riski artıyor. Süt, yoğurt, peynir kalsiyum bakımından zengin besinlerden. Yağsız veya yarım yağlı olarak kullanıldığında hem kiloyu koruma hem de kanserden korunma konusunda yararlanılabilir. 5 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Engin Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Çok iyi bir başlık olmuş Doktor amcalar bu konuda bize çok yardımcı olacaklardır 1 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Tevfik Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Yazar Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 madmax never sleeps....my son... 2 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Engin Uzunoğlu Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Teşekkürler kopyalayıp mail atacağım eşe dosta. 1 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Yakup Ç. A. Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Ellerinize sağlık ama geç kaldınız yaz geldi, mahsülümü topladım 2 kere hasta oldum bile.. Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest Tolga KARACA Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Bir süredir gözümde kızarıklık var, 2-3 gündür de ara ara puslu görüyorum, bugün doktora gittim damla + yeni numara verdi.. Foruma yazmak da zor oluyor bu halde. Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Engin Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Geçmiş olsun abicim. Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest Tolga KARACA Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Sağol kardeşim, haftasonu da Ankara ya gidebiliriz, umarım o güne kadar toparlar gözler.. Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Engin Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 İnşallah abi o güne kadar toparlarsın Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Ogün Özemre Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Ellerine sağlık Tevfik abi. Şu böcek salam ve sosislerdede kullanılıyor diye biliyorum ben 1 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest Tolga KARACA Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 18, 2012 Anlamam böcek möcek yirim gari Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Bekir B. Yanıtlama zamanı: Nisan 19, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 19, 2012 Bir süredir gözümde kızarıklık var, 2-3 gündür de ara ara puslu görüyorum, bugün doktora gittim damla + yeni numara verdi.. Foruma yazmak da zor oluyor bu halde. Geçmiş olsun....Bende her bahar ayında alerjim le mücadele ederim..Yaşam kalitesini çok düşürüyor....Umarım kısa zaman da düzelir.... Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Bekir B. Yanıtlama zamanı: Nisan 19, 2012 Raporla Share Yanıtlama zamanı: Nisan 19, 2012 Tevfik Bey ..elinize sağlık.....iyi yapmışsınızda...... tam sizin diyetle çakışması tesadüf oldu galiba... . Hayır benim için çok iyi....hatta süperrr.... 1 Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın
Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor
Hesap oluştur
Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.
Hesap OluşturGiriş yap
Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.
Giriş Yap