Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Meşhur Develi Cıvıklısı


Yakup Ç. A.

Önerilen Mesajlar

Develi'ye Cıvıklı yemeğe geldük :)

DeVeLi'den Cıvıklı Pide

Cıvıklı Fermanı çıkarılmıştır.

Kayseri ilimizin Develi ilçesine mahsus bir pide. Hamurun üzerine serilen ve özel olarak yapılan et malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılmakta. Günümüzde adına etli pide de deniliyor. Yapılışı itibarı ile cıvıklıya benzemediği için etli pide denmesi de doğru. Cıvıklı'nın benzerleri ile karışmaması için

"MEŞHUR DEVELİ CIVIKLISI FERMANI"

Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelinden alına, terbiye edile.

Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük beklemeye bırakıla.

Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzu edilirse domates ve biber de ince ince doğranıp, cıvıklı eti ile karıştırılıp, harman edile.

15-20 dk. bekletile ve hamur üzerine serilmeye hazır edile.

Mayalı hamur yaklaşık 200 gr. olarak kesilip, pasalarda 15-20 dk. bekletile.

Ustalık mahareti ile ince bir şekilde açılan hamurun üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.

Cıvıklı Fırını; 2*2 m. ebadında 1 m. yüksekliğinde temel üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula.

Tuz üzerine Erciyes dağındaki Kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30*50*20 ebatlarında tıraşlanmış taşlar konula.

Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örtüle, kubbe üzerinede yine ısı muhafazası için 50 batman öekilmiş kayatuzu, ufalanmış cam parçaları ve ince Kızılırmak kumu konularak, üzeri kapatıla.

Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla.

Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya.

Cıvıklı Pişmesi; 5 dk. da pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar atılarak, tabaklarla servis yapıla.

Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından gelen soğuk Aksu veya Ayran, üzerine tatlı olarak da tel kadayıfı yenile...

Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,

Yiyemeyenlere nasib ola,

Cıvıklısı ile Develi Nam bula,

Bizlere bu güzel nimeti veren

ALLAH'a Hamd ola...

"İş bu ferman Meşhur Develi Cıvıklısı için çıkarıla..."

(Alamet-i Farika)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.