Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Jailbreak Nedir ? Nasıl Yapılır


Yakup Ç. A.

Önerilen Mesajlar

iPhone ile yeni tanışan kullanıcıların en çok yaşadığı sıkıntılardan biri de çeşitli forumlarda veya web sitelerinde karşılaştıkları Jailbreak ve Cydia kavramları. Bu yüzden biz de, bu iki kavramı ve varoluş nedenlerini çok fazla teknik detaya girmeden soru-cevap şeklinde açıklamaya çalışalım istedik.

1) Jailbreak tam olarak nedir?

Jailbreak, ingilizce kelime anlamı olarak “firar, hapisten kaçış” anlamına, iPhone’da ise cihazın yazılımsal olarak özgür kalması anlamına gelmektedir. ülkemizde bu işlem için zaman zaman “kırmak” terimi de kullanılmasına rağmen, “kırmak” terimi aynı zamanda “unlock” işlemi için de kullanıldığından, genelde ingilizcedeki haliye “jailbreak” terimi tercih edilir.

2) Neden Jailbreak işlemine ihtiyaç duyuluyor?

iPhone aslında bir cep telefonundan ziyade bir cep bilgisayarıdır ve üzerinde yazılım olarak da Apple’ın bilgisayarlarında kullandığı Unix tabanlı bir bir işletim sistemi olan MacOS X bulunmaktadır. Fakat Apple, iPhone’da kullandığı işletim sistemini, bilgisiyarlarında kullandığının aksine daha kapalı ve daha kısıtlı özellikte yapmıştır. Bu yüzden iPhone kullanıcıları cihazlarına, aynı bilgisayarlarında olduğu gibi istediği uygulamaları yükleyememişlerdir. Bu da ilk çıktığı günden beri kullanıcıları, iPhone’u daha açık bir hale getirmenin arayışı içini itmiştir.

İşte bu durumdan rahatsız olan ve teknik bilgisi yüksek bir grup iPhone kullanıcısı, geliştirdikleri yazılımlarla iPhone’u özgürlüğe (jailbreak) kavuşturmuşlardır. Fakat Jailbreak yazılımları versiyondan, versiyona farklılık göstermektedir.

3) Peki Apple neden iPhone’u bu şekilde kapalı tutuyor, bizim istediğimiz gibi kullanmamıza izin vermiyor?

Bunun iki temel nedeni var ve birincisi ekonomik. Apple diğer cep telefonu üreticileri gibi değil ve birçok model üretmiyor. iPhone’u da bir cep telefonu gibi görmüyor. Dolayısıyla esas niyeti cihaz satışından para kazanmak değil. Asıl amacı cihaza yüklenecek içeriklerden (oyun, müzik, vs.) para kazanmak. Ve de bu içeriğin yönetimini de kendisi yapmak istiyor. örnek vermek gerekirse şu an App Store‘da satılan her paralı uygulama gelirinin %30′unu Apple, %70′ini ise uygulamanın geliştiricisi alıyor. Eğer biz App Store harici bir yöntemle uygulama satın alabiliyor olsaydık, Apple bu gelirden mahrum olurdu.

Diğer nedeni de güvenlik. Jailbreak edilmemiş haliye iPhone, bence uygulama yüklenebilen diğer cep telefonlarına göre çok daha güvenli. (Güvenlik konusuna güzel bir örnek için tıklayınız.) Bunun nedeni de App Store uygulamalarını geliştirenlerin özgürlüklerinin Apple tarafından kısıtlanması. Bir iPhone geliştiricisi App Store için ancak, Apple’ın kendisine sağladığı SDK‘yı (Software Development Kit) kullanarak bir uygulama geliştirebilir. Bu SDK da, geliştiricinin elini kolunu bir çok konuda bağlar. Dolayısıyla App Store uygulamaları aşağıdakilerini yapamaz;

a) SIM kartımıza ulaşamaz.

cool.gif Yüklediğimiz diğer uygulamaların bilgilerine ulaşamaz.

c) Mail ve SMS mesajlarımıza ulaşamaz.

d) Cihazımızdaki şifrelerimize erişemez.

e) Sistem bilgilerini ve ayarlarını değiştiremez. örneğin Wi-Fi’yı ve EDGE’i kapatıp açamaz. Bağlantı ayarlarımızı değiştiremez.

f) Arka planda (background) limitli bir şekilde çalışabilir.

4) Jailbreak işleminden geçmemiş iPhone’lar daha güvenli ise neden herkes Jailbreak yapıyor?

Bunun da aslında birkaç sebebi var. Bence en önemli sebebi EDGE’in, Wi-Fi gibi kolayca kapatılıp açılamaması. İkincisi ise mevcut SMS ve Telefon uygulamasının çok yetenekli olmayışı ve App Store’da SMS ve Telefon ile ilgili uygulamaların SDK’nın kısıtları nedeniyle yer alamayışı. üçüncüsü de App Store’daki paralı uygulamaların “cracked” diye tabir edilen ücretsiz versiyonlarının ancak jailbreak’li cihazlarda çalışabilmesi.

Bu yüzden Apple’ın izin vermediği ama kullanıcıların çok ihtiyaç duyduğu uygulamalar ayrıca geliştirilmekte (SDK kullanılmadan) ve Cydia üzerinden Jailbreak’li iPhone’lara yüklenebilmektedir.

5) Bu Cydia tam olarak nedir ve App Store’dan farkı nedir?

Cydia, Apple’ın insiyatifi ve kontrolü dışında Saurik diye bilinen bir yazılımcı tarafından, fakat içindeki uygulamalar da çeşitli developer’lar tarafından geliştirilmiş, jailbreak’li iPhone’lar için bir uygulama kurulum yazılımıdır. İsteyen herkes Cydia’nın belirlediği formatta uygulamalarını paketleyip, Cydia üzerinden dağıtımını gerçekleştirebilir. Fakat bu uygulamaları kimse denetlemez, dolayısıyla tüm bu uygulamaların sorumluluğu kullanıcıya aittir. BossPrefs, Cycorder, iBlackList, SBsettings, SwirlyMMS, OpenSSH gibi popüler jailbreak uygulamaları hep Cydia üzerinden yüklenir.

App Store ise tamamen Apple’ın kontrolünde olan ve Apple’ın SDK’sı ile geliştirilmiş, performans ve güvenlik kontrolleri yapılmış uygulamaların yer aldığı bir uygulama kurulum yazılımıdır.

6) Cydia üzerinden yüklediğimiz uygulamalar ne kadar güvenilirdir?

Cydia uygulamaları Apple’ın SDK’sı ile geliştirilmediğinden, arka planda çalışmaktan tutun da,cihazdaki tüm bilgilere erişime kadar iPhone’da herşeyi yapabilirler. Bir de bu yazılımlar Apple’ın denetiminden geçmedikleri için cihazlarda zaman zaman kitlenmelere, yavaşlıklara, hatta cihazı restore etmeye kadar giden sıkıntılara yol açabilirler. Hatta kötü niyetli kişiler cihazımızdaki bilgileri çalmak için bile uygulama geliştirebilir ve Cydia üzerinden dağıtabilirler.

Bu yüzden Cydia’daki her uygulama yüklenmemeli, sadece ihtiyaç duyulan ve çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılıp, test edilmiş uygulamalar yüklenmelidir. Zaten Cydia’nın popüler uygulamaları forumlarda, bloglarda ve mail gruplarında sürekli paylaşılmaktadır.

7) Jailbreak’li cihazların garanti dışı kaldığı doğru mudur?

Teorikte evet. Apple’ın kullanıcı sözleşmesine göre iPhone’un üzerindeki yazılıma Apple’ın onaylamadığı herhangi bir yöntemle müdahale etmek cihazın garanti dışı kalmasına neden olmaktadır. Fakat pratikte bu yüzden cihazı garanti dışı kalan hiç görmedim. Genel kanı, jailbreak’li cihaz tekrar restore edilerek servise götürüldüğünde, daha evvel jailbreak işleminden geçirildiğinin tespit edilemediği yönündedir.

8 ) Jailbreakli cihazlarda App Store’daki paralı uygulamaların, ücretsiz bir şekilde çalıştırılabildiği doğru mudur?

Maalesef doğrudur. Installous ismi verilen bir uygulama yardımıyla, kırılmış (cracked) App Store uygulamaları jailbreak’li cihazlarda çalıştırılabilmektedir. Hatta kullanıcıların sırf bu yüzden jailbreak’li cihaz kullandıkları düşünülmektedir. Halbuki bu doğru değildir. App Store’dan parasıyla uygulama indirmesine rağmen diğer avantajlarından dolayı jailbreak’li cihaz kullanan bir çok kullanıcı da mevcuttur.

9) Tüm bu avantaj ve dezavantajlarına rağmen jailbreak konusunda kararsız kaldım. Siz ne önerirsiniz?

Teknik konulara aşina veya meraklı olmayan iPhone kullanıcılarına kesinlikle jailbreak önermiyoruz. Eğer iPhone’la bir telefon gibi değil de bir bilgisayar gibi uğraşacak vaktiniz ve bilgi birikimiz var ise jailbreak yapabilirsiniz. Lakin jailbreak’in teknik olsun veya olmasın tüm kullanıcılar için bir risk taşıdığını hiç bir zaman unutmamak gerekiyor Ben şahsen cihazımı uzun bir süredir jailbreak’siz kullanıyorum ve BossPrefs haricinde de çok ciddi bir eksiklik hissetmiyorum.

Bu yazı iphoneturkey.biz'den alıntıdır.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar ben direk özet geçiyorum. Jailbreaksiz bir iphone tam bir eziyettir..Kesinlikle yapın ve sınırlardan kurtulun.. :)

Her cihazın ve Her sürümün jb'si farklıdır..Ben yapmak istiyorum diyenler lütfen

Telefonlarının modelini 4/3gs/3g/2g

Sürümünü (fw)

ve Nereden aldığını belirtsin (ülke) ona göre jb araçlarını ve anlatımını yapacağım..

Teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

o değilde ben şunu merak ediyorum geçenlerde elime bi iphone 4 (4.2.2.) geçmişti yani en son sürüm jailbreakı olmadığı için unlock ta olmuyordu gevey ile hallettik

aklımdaki soru şu.Şuanda ben ipod touch kullanıyorum , 2 cihaz yani ipod + cep telefonu taşımaktansa , iphone 2G 8GB alıyım diyorum (iphone 3 den daha güzel buluyorum)

iphone 2G alırsam unlock için jailbreak yeterli olur mu ? Gevey kartı şartmı? birde bataryası bitik iphonenin bataryasını değiştirsek çok sorun olurmu kaça patlar ki ?

ipod touch ilk zaman bende full kullanımda 8-9 saat gittiğini hatırlarım şuan 4-5 saat gitmiyor bile

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

iphone 2 felan alma :) Deli olursun artık tarih oldu..Kasar telefon uygulamalar onun sürümlerini desteklemiyor artık..üzülürsün..

En az 3gs almaya çalış olmadı 3g al (3gs al en az bana sorarsan)...

Simfree alırsan jb veya unlock'a gerek kalmaz..simlock alırsan 3g ve 3gs lerin sadece son sürümlerinde bir takım şeylerle açma oluyor diğerleri kolay açılıyor...

gevey sadece iphone 4 simlock larda var.. ios 4.1 ve sonrası

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İphone 2 kullandim ben yakup abi cokda hosuma gitti iphone 3 den bile az kasiordu. Bi chaz buldumcok temiz iphone 2 300tl bi fiyati var full kutu.

Tek sikinti batarya az giderse die dusunuyorum sonucta 3 yillik cihaz bunlar. Kronnik sorun olan ölu pixel falan yok gayet guzel. Ben iphone alirsam sirf msj icin alicam.

Su an qwerty klavyeli samsung chat 335 kullaniyorum ama basit geldigi icin sattim yarin kargoya vericem bu yuzden dokunmatikdede msj konusunda hizliyim (apple icin gecerli)

(ipod touch ile yazi)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Sürüm 4.2.1(8C148)

Windows için;

http://cache.greenpois0n.com/dl/gp_win_rc6.1.zip

Mac için;

http://cache.greenpois0n.com/dl/gp_mac_rc6_1.zip

Buradan dosyayı indiriyoruz.. (Hangisi ise)

Daha sonra;

  1. Cihazınız bilgisayarınıza bağlayınız.
  2. Eğer iTunes açılırsa kapatın.
  3. greenpois0n u çalıştırın.
  4. Programdaki talitmatları takip edip uygulayın.
  5. Cihazınız "verbose" boot gibi boot edilecek.
  6. Sonra bir reboot olacak bunda bir sorun yok normal bir olay.
  7. Son olarak Loader dan Cydia kurun.

Yönergeler şunlar ;

İngilizce olduğu için anlamıyorsanız söyleyin açıklama yapayım..

wqq135.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Windows için;

http://cache.greenpo...p_win_rc6.1.zip

Mac için;

http://cache.greenpo...p_mac_rc6_1.zip

Buradan dosyayı indiriyoruz.. (Hangisi ise)

Daha sonra;

  1. Cihazınız bilgisayarınıza bağlayınız.
  2. Eğer iTunes açılırsa kapatın.
  3. greenpois0n u çalıştırın.
  4. Programdaki talitmatları takip edip uygulayın.
  5. Cihazınız "verbose" boot gibi boot edilecek.
  6. Sonra bir reboot olacak bunda bir sorun yok normal bir olay.
  7. Son olarak Loader dan Cydia kurun.

Yönergeler şunlar ;

İngilizce olduğu için anlamıyorsanız söyleyin açıklama yapayım..

wqq135.jpg

çok teşşekürler Yakup uğraştırdım senide bişiy daha sorucam istenirse eski haline yani jailbreaksiz haline getirebiliyomuyuz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

çok teşşekürler Yakup uğraştırdım senide bişiy daha sorucam istenirse eski haline yani jailbreaksiz haline getirebiliyomuyuz

Tabi ki , itunes'e bağlayıp; restore dersen cihaz son sürüme geçer ve jb gider....(sanıyorum ki ipod 3g için son sürüm 4.2.1 zaten)

Buarada yedeğini almayı unutma :kıhkıh:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.