Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Safranbolu Lokumu Ve Kuyu Kebabı


Mehmet Demir

Önerilen Mesajlar

bakıyorumda bazı arkadaşlar son zamanlarda turlara çıkıyorlar, çoğu da doğu karadeniz e gitti. batı ya gideceklere tavsiyem Safranbolu dan lokum almaları, safranlı ve fındıklı. hafiftir, öyle çok şekerli yapmazlar.

 

yine Karabük, Safranbolu, araç-Kastamonu yolları üzerinde kuyu kebabı piknik alanları vardır. kilo ile satılır.

ülkemizin bir çok yerinde vardır bu kuyu kebabı ama yeri batı karadeniz dir. vatandaş çok seviyor ben sevmem :)

etle aram pek iyi değildir.

 

bir kuzu yaklaşık 2-2.5 mt derinliğindeki kuyuya sarkıtılır, önceden közlenmiş ateş kuyunun tabanındadır, közün üstünde akan yağlar koku yapmasın ve alevlenmesin diye ortaya bir kap yerleştirilir. kuyunun ağzı yuvarlak sac ile kapatılır. sacın çevreside çamurla.

ben diyeyim 3 siz deyin 5 saatte pişer. o kadar vakti olmayana zaten pişmiş olan et kilo ile satılır. porsiyon satan yerlerde çok tabiki.

 

http://www.vidivodo.com/video/kuyu-kebabi-tarifi-gurmetv/486295

 

http://www.vidivodo.com/video/kastamonu-kuyu-kebabi-/238282

 

bunlar artık profesyonel üretici :) mütevazi tesislerde kuyuya her seferinde 1-2 hayvan atılır.

Mehmet Demir tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hocam Ramazan konseptli konu açmış.Safranbolu'ya defalarca gittim.En biline lokumculardan biri de İmren lokumlarıdır.http://www.imrenlokumlari.com/ Ölmeden önce gidip görülmesi gereken yerlerden birisidir Safranbolu.Safranboludan çıkıp Kastamonu-Samsun güzergahına gidenleri çok maceralı bir yol bekliyor.Focus sahiplerinin bol bol esp yakabileceği bir yol.Doğası da bir o kadar harikadır.

Kuyu kebabı ile ilgili  bi kere tecrübem oldu o da yediğimiz yerden kaynaklı olabilir.Bana çok yağlı geldi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evet haklısınız, ben bir kere yedim, yağlı idi.(sevmedim yazmıştım) herhalde et tüm gövde olunca yağı tam akamıyor. yoksa köz de pişen et, yağsız olması lazım.

ızgara veya mangal keyfi vermeyince beğenemedim.

 

ama yiyen şapur şupur yiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evet haklısınız, ben bir kere yedim, yağlı idi.(sevmedim yazmıştım) herhalde et tüm gövde olunca yağı tam akamıyor. yoksa köz de pişen et, yağsız olması lazım.

ızgara veya mangal keyfi vermeyince beğenemedim.

 

ama yiyen şapur şupur yiyor.

 

Kuyu kebabı közde yapılmaz diye biliyorum.

Kuyu kebabı Taşköprü'de yenilir. Daha iyisi Taşköprü'nün Germeç diye bilinen Alatarla Köyü'nde yenilir. (Germeç için Türkiye'nin Texas'ı da denilir. Dipnot :D )

http://www.taskopru.bel.tr/sayfa.php?id=24

Buyrun bu da Belediyenin açıklaması :D

 

Safranbolu lokumu demişken en sevdiğim türünün çifte kavrulmuş olanı olduğunu belirteyim dedim.

Allah'ım iftara kaç saat kaldı.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kuyu kebabı közde yapılmaz diye biliyorum.

 

köz demişken yanan köz demek istemedim. sonuçta odun yakılıyor ya önceden. koyduğum ilk video da taşköprüdeki bir lokantaya ait.

aslında kuyu kebabı başlığını sizin açmanız gerekirdi :)  ( -aratmamıştım gerçi.)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hala Texas gibi mi? Umarım düzelmiştir diyeceğim ama huyda kolay kolay çıkmaz. Kimseye takılmazsanız  bişeyde olmaz.

 

etin en yalın hali kuyu kebabıdır kanaatimce. Taşköprü de bunu yapan yerlerden öğle saatlerinde yiyebilirsiniz lokum niyetine. Sinop Boyabat arasındaki geçit (sanırım küre idi) muhtelif yerler var kuyu kebabı yapan. bulut manzaralı ancak bulutlar yukarıda değil ayağınızın altında. yolunuz o bölgeye düşerse biraz zaman ayırıp gidilmeli.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Büryanın aynısı :)

 

E yani, buradaki bir diğer adı da Biryan kebabı. :D :D :D

 

köz demişken yanan köz demek istemedim. sonuçta odun yakılıyor ya önceden. koyduğum ilk video da taşköprüdeki bir lokantaya ait.

aslında kuyu kebabı başlığını sizin açmanız gerekirdi :)  ( -aratmamıştım gerçi.)

 

Videoları izleyemediğim için bir şey diyemiyorum. Ancak düzgün pişmişine ve az yağlı bölümüne denk gelirseniz (ama asla yağsız bölümleri yenmez, yenilmemeli, yiyecek olana tavsiyem özellikle yağsız istememeleri yönünde, az yağlı yerinden derseniz daha bir haz alırsınız.) ...... (Devamını getiremedim şimdi oruç oruç.  :D :D :D

 

Hala Texas gibi mi? Umarım düzelmiştir diyeceğim ama huyda kolay kolay çıkmaz. Kimseye takılmazsanız  bişeyde olmaz.

 

etin en yalın hali kuyu kebabıdır kanaatimce. Taşköprü de bunu yapan yerlerden öğle saatlerinde yiyebilirsiniz lokum niyetine. Sinop Boyabat arasındaki geçit (sanırım küre idi) muhtelif yerler var kuyu kebabı yapan. bulut manzaralı ancak bulutlar yukarıda değil ayağınızın altında. yolunuz o bölgeye düşerse biraz zaman ayırıp gidilmeli.  

 

Valla Germeç'e yakın (zaten genel olarak o yöreye germeç denilir) iki hafta peş peşe iki kişiyi vurdular. Acayip bir yer. Tabi eskisi gibi değil galiba ama, yine de Texas lığı var yani. Gelen savcılar falan Germeç diye bir yer varmış, neresi orası diye sormaya devam ediyorlar :D :D :D

 

Sinop ile Boyabat arasında Küre'nin olması imkansız. Erfelek falan vardır oralarda. Kuyu kebabı yapan yer var mıdır bilemiyoru     Ahhhhhh,, miğdeme bir ağrı girdi. Ölüyorum galiba :D :D :D :D

 

Bu kadar kebap muhabbetinden sonra normal olsa gerek. :D :D :D :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

E yani, buradaki bir diğer adı da Biryan kebabı. :D :D :D

 

 

Videoları izleyemediğim için bir şey diyemiyorum. Ancak düzgün pişmişine ve az yağlı bölümüne denk gelirseniz (ama asla yağsız bölümleri yenmez, yenilmemeli, yiyecek olana tavsiyem özellikle yağsız istememeleri yönünde, az yağlı yerinden derseniz daha bir haz alırsınız.) ...... (Devamını getiremedim şimdi oruç oruç.  :D :D :D

 

 

Valla Germeç'e yakın (zaten genel olarak o yöreye germeç denilir) iki hafta peş peşe iki kişiyi vurdular. Acayip bir yer. Tabi eskisi gibi değil galiba ama, yine de Texas lığı var yani. Gelen savcılar falan Germeç diye bir yer varmış, neresi orası diye sormaya devam ediyorlar :D :D :D

 

Sinop ile Boyabat arasında Küre'nin olması imkansız. Erfelek falan vardır oralarda. Kuyu kebabı yapan yer var mıdır bilemiyoru     Ahhhhhh,, miğdeme bir ağrı girdi. Ölüyorum galiba :D :D :D :D

 

Bu kadar kebap muhabbetinden sonra normal olsa gerek. :D :D :D :D

Google uncle a sordum dranaz geçidi dedi. haklısınız küre dağları kastamonunun batısında kalıyor.

Texas konusuna gelince. eskisi gibi değilmiş önceden haftada iki kişi vurulurdu şimdi teke düşmüş. :aman:

Harbidende Ramazanda bu konu biraz ağır oldu. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Haziranın sonunda Safranbolu ,Bartın,Amasra,Zonguldak, Kdz Ereğli güzergazında dolaştım birkaç gün.Safranbolu'da kuyu kebabı yedim gerçekten mükemmeldi.Hem işletme güzeldi hem de kebabı çok güzeldi.Ayrıca lokumu da harikaydı.Ancak o bölgede Amasra gereksiz bir ün kazanmış gibi geldi bana.Safranbolu çok güzel kesinlikle görülmeli.Oralara gidilirse kesinlikle Ereğli'ye de gidilmeli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Haziranın sonunda Safranbolu ,Bartın,Amasra,Zonguldak, Kdz Ereğli güzergazında dolaştım birkaç gün.Safranbolu'da kuyu kebabı yedim gerçekten mükemmeldi.Hem işletme güzeldi hem de kebabı çok güzeldi.Ayrıca lokumu da harikaydı.Ancak o bölgede Amasra gereksiz bir ün kazanmış gibi geldi bana.Safranbolu çok güzel kesinlikle görülmeli.Oralara gidilirse kesinlikle Ereğli'ye de gidilmeli.

 

Amasra da "canlı balıkta" hamsi yada barbun tava yemek gerekir hocam, sahibi babamın arkadaşı. biz çocukken  çok yedik. ama sonradan yemeyince ne dir ne değildir bilemiyorum. ününe gelince sessiz sahil kasabası, eskiden yani yine biz çocukken daha güzeldi. plajı, kumu, denizi (biraz soğuktur karadeniz burası). sonradan kömür tesisleri buralara kadar uzadı, denizi kirletti. en son gittiğimde denize girince midem bulandı desem yeridir. sanki deniz is kokuyor gibi geldi. ama doğası hala güzeldir. Amasra dan doğuya gittikçe kamp yapılacak çok temiz koyları vardır. sadece içeriyi gezmekle olmaz. fatih sultan Mehmet inde yüksek burundan aşağı bakıp çok beğendiği söylenir. meşhur sözüde vardı ama ??? bizim diyarları beğendiğinize sevindim. şimdi konya çok kurak ve çorak geliyor :) doğal piknik alanı bulmak zor. yada çok uzak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@cem aksoy,

Dranaz kalmadı artık. O yol çok efsaneydi. Tam Focus ile çıkılacak yol ama, şimdiki hali daha güzel. Tüneller falan yapıldı. Güzel oldu yol. Dranaz ise tamamen efsane oldu. Giden gelen yoktur sanıyorum. Hatta hadi dranazdan gidelim dese birisi yolunu bulamam şimdi. Unuttum. :D

 

@Ahmet A.,

bizim belediyenin sitesinde açıklaması var. İki arkadaş acıkmış vs vs. Çam pürleri ile ateş yakmışlar. PürYan sa falan, pür yan pür yan diye tempo tutmuşlar. Pür yanmış. Sonra bunun adına püryan kebabı diyelim demişler. Püryan olmuş sizin orada Büryan, :D Ama bak, o kebap bizim buralardan çıkma.

İstanbul CHP milletvekili Sn. Şükrü Elekdağ'ın soyismini aldığı Elekdağ'da yapmışlar o kebabı.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hocam Fatih Sultan Mehmet Amasra için o burundan bakıp Çeşm-i Cihan demiş.Ben Yalova'da yaşadığım için belkide ondan çok cezbetmemiş olabiir beni.Ayrıca sesizliği falan kalmamış :) oturcak yer ve park yeri bulmak sorun.,,Kömür meselesine gelince.Hocam tepeye çıktığınızda zaten görürsünüz bir tarafta Amasra sahili dağın öbür tarafı simsiyah kömürlü deniz...Ben Samsunluyum ve Çorum'da çalışıyorum bu yüzden Karadeniz'in bendeki yeri çok ayrıdır.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.